BiH
3

Lagumdžija i Abbas o aktuelnoj situaciji u BiH i Palestini

FENA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Rimu s predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom.

U dugom i prijateljskom razgovoru sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim društvenim procesima u BiH i Palestini.

Predsjednik Abbas je informirao o predstojećim oktobarskim lokalnim izborima u njegovoj zemlji, odnosima između Hamasa i PLO-a i izvjesnim teškoćama u organiziranju općih izbora za koje se zalaže palestinski lider.

Lagumdžija je predsjednika Abbasa detaljno informirao o situaciji u regionu i Bosni i Hercegovini, kao i o nastojanjima dijela političkih struktura da predstojeće oktobarske lokalne izbore i u Bosni i Hercegovini iskoriste za zaustavljanje reformi u zemlji.

Govoreći o mirovnom procesu na Bliskom istoku i konačnom rješenju palestinskog pitanja predsjednik Abbas je naglasio da osim ogromne većine Palestinaca i više od 70 posto Izraelaca želi iskreni i dugotrajni mir, dvije države u dobrosusjedstvu i potpuno rješenje uzajamnih otvorenih pitanja. Istovremeno radikalni dio vladajućih političkih snaga dovodi u pitanje mirno rješenje kao konačnu soluciju i blokira napredak u mirovnom procesu.

Palestinski predsjednik je mišljenja da do kraja godine neće biti pomaka u mirovnom procesu, ali da bi se promjena atmosfere mogla očekivati nakon izbora u Sjedinjenim Američkim Državama. Predsjednik Abbas je naglasio da su uvjeti života bolji nego ranije, da je ekonomija sada jača i da se stanje u Ramalahu i na Zapadnoj obali općenito poboljšava, ali da u Gazi nije takva situacija.

Lagumdžija i palestinski predsjednik razgovarali su o aktuelnoj situaciji u Siriji i ocijenili vrlo opasnim razvoj situacije, s dugoročnim i nepredvidivim konsekvencama ukoliko se ovakav trend nastavi.

Također, razgovarano je i o društvenim procesima u zemljama u kojima je došlo do demokratskih promjena i jačanju i pobjedi političkih snaga s religijskim predznakom.

Predsjednik Abbas je naglasio da Palestina želi da u narednom periodu ostvari puni kapacitet u Ujedinjenim narodima.

Lagumdžija i predsjednik Abbas su se saglasili da treba nastaviti dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.