Predizborni skup SDP-a u Sarajevu
10

Lagumdžija, Hadžić i Nikšić podržali Lulićevu kandidaturu za načelnika Starog Grada

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Visoki funkcioneri Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u državnoj i federalnoj vlasti podržali su kandidaturu stranačkog kolege Harisa Lulića za načelnika općine Stari Grad na večerašnjem predizbornom skupu održanom u Sarajevu u organizaciji Općinskog odbora te stranke.

Lulić je predstavljen s ukupno 34 SDP-ovih kandidata za općinsku vlast u Starom Gradu. Obraćajući se skupu, on je biračima poručio da tu želi stvoriti sredinu s očuvanom patinom i šarmom, ali i savremenu destinaciju s naročitim naglaskom na razvoj njene turističke privrede.

U tom kontekstu je između ostalog obećao završetak obnove trebevićke žičare.

"Krajnje je vrijeme da se odluke o tome šta je dobro a šta ne za građane vrate u ingerenciju općinske administracije i načelnika", rekao je Lulić, uvjeren da će u 2012. godini načelnik Starog Grada biti iz SDP-a, sve jače stranačke porodice jer su ljudi prepoznali hrabrost i odlučnost njenih kadrova, kako je naveo.

Lulić je također obećao između ostalog da će općinska imovina biti stavljena u funkciju za potrebe građana i biti odvojena od privatne imovine, zatim da će on i SDP-ovi kadrovi u općinskoj vlasti brinuti za boračke porodice i školovanje njihove djece te vratiti ljude na posao brendiranjem osnovne privredne djelatnosti u Starom Gradu - turizma.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, obraćajući se skupu, rekao je za Lulića da će on biti istinski dobar načelnik Starog Grada od narednih lokalnih izbora u BiH i da će ta sarajevska sredina najzad postati mjesto gdje se institucionalno, u Općini, donose odluke a ne na nekim drugim mjestima, kako je naveo.

"Ne tražimo glas da bismo preuzeli funkciju a ostavili odgovornost", poručio je Lagumdžija biračima, dodajući da se dosadašnja općinska vlast nije obazirala na odgovornost.

Predsjednik je na večerašnjoj konvenciji prenio ambiciju SDP-a da prvi put, od izbora 1990. godine, osvoji najviše glasova na lokalnim izborima, ne samo u Sarajevu nego i u Federaciji te Bosni i Hercegovini.

Damir Hadžić, stranački funkcioner i državni ministar prometa i komunikacija, rekao je da njegova stranka želi mijenjati i logiku i filozofiju dosadašnjih vlasti te da kao snaga s velikim uspjehom i na održanim općim izborima, već 18 mjeseci ispravlja sedamnaestogodišnje greške prethodnika u vlasti.

"Mi ispunjavamo obećanja i još ćemo ih ispunjavati", rekao je ovaj funkcioner SDP-a.

Nermin Nikšić, federalni premijer izjavio je da njegova stranka već 18 mjeseci izvršava vlastita obećanja, ali i da vraća i plaća dugove prethodnika.

"Započeli smo reforme i želimo ih nastaviti", rekao je Nikšić dodavši da uprkos zavisti političkih protivnika, njegova stranka treba da se dokaže angažmanom za što više radnih mjesta građanima, što više autocesta, investicija, za što više prava i što više Bosne i Hercegovine.

Na konvenciji su se podrškom kandidatu Luliću obratili i aktuelni dopredsjednik Federacije Svatozar Pudarić i kantonalni premijer u Sarajevu Fikret Musić, a nositeljica liste za Općinsko vijeće Tatjana Ljuić Mijatović rekla da će njena stranka pobijediti na narednim lokalnim izborima jer ima inoviranu viziju razvoja; socijalnu državu shvaća kao socijanu sigurnost za građane i eliminaciju bijede i siromaštva, a općinu kao mjesto s najvažnijom ulogom za svakodnevni život i usluge njenim stanovnicima.

Poruka Irfana Čengića, predsjednika stranačkog Foruma mladih, jeste da SDP-e brine za mladu populaciju, u šta se on, kaže, i lično uvjerio.