BiH
1

Lagumdžija dobio još jednu tužbu za klevetu

NINA
Kantonalni sud u Sarajevu donio je u petak, 3. decembra presudu kojom se nalaže NIP Reviji Press d.d. Sarajevo i novinaru Džemalu Džakmiću da zbog klevete solidarno isplate 20.000 KM predsjedniku SDP-a BiH dr. Zlatku Lagumdžiji, saznaje agencija NINA u sarajevskom Kantonalnom sudu.

Lagumdžija je prošle godine tužio za klevetu izdavača i novinara lista AS zbog objavljivanja teksta u kojem se tvrdi da se Lagumdžija tajno sastao sa šefom ruske mafije. U svom iskazu pred sudom Lagumdžija je kazao kako je objavljivanje ove informacije u magazinu AS "neistinito i dio kampanje koju protiv njega vode Avazove novine, a u koje spada i revija AS".

Nakon provedbe dokaznog postupka Kantonalnisud Sarajevo utvrdio je da su navodi u spornom članku apsolutno neistiniti i da su objavljeni s isključivom svrhom javne kompromitacije Zlatka Lagumdžije.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija dosad je podnio nekoliko tužbi za klevetu protiv novinara i izdavača Dnevnog avaza, a sarajevski su sudovi u nekoliko završenih procesa presudili u Lagumdžijinu korist, nalažući novinarima i vlasnicima Avaza da Lagumdžiji na ime nematerijalne štete prouzročene klevetom isplate odgovarajuće novčane iznose.

Zbog učestalosti klevetničkih tekstova Kantonalni sud Sarajevo Dnevnom je avazu izrekao i mjeru zabrane pisanja o Zlatku Lagumdžiji.

Novine AS, u kojima je objavljen sporni članak, ugašene su tokom 2003.