BiH
78

Lagumdžija: Delegati iz RS-a drže sve građane BiH kao taoce, imamo još 15 dana nade

Piše: F. Vele
Zlatko Lagumdžija: Konačni rok 24. juna
Zlatko Lagumdžija: Konačni rok 24. juna
Dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH i šef bh. diplomatije Zlatko Lagumdžija kazao je u razgovoru za Klix.ba kako se, nakon što Dom naroda Parlamenta BiH jučer nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine od kojeg je zavisilo da li će BiH biti stavljena na "crnu listu", desilo upravo ono čega su se pribojavali i na što je upozoravano.

Istakao je da delegati iz Republike Srpske drže taocima sve građane BiH.

"Iz MONEYVAL-a smo dobili jasne obavijesti da nemaju drugog izbora osim da postupe u skladu s odlukama zasjedanja MONEYVAL-a i deklaraciju proslijede Financial Action Task Forcea (FATF), međunarodnoj instituciji koja kontrolira međunarodne transakcije. Mi smo obaviješteni da će FATF odmah po prijemu deklaracije započeti proces pripreme mjera protiv BiH koje su na dnevnom redu plenarnog zasjedanja u Parizu 24. juna. Ostalo nam još 15 dana da probamo nešto uraditi", kazao je Lagumdžija za Klix.ba.

Jeftino politikanstvo

Pozvao je Ministarstvo pravde BiH i delegate Doma naroda BiH da izvrše dodatne konsultacije i zakažu hitnu sjednicu, te donesu izmjene Krivičnog zakona BiH. Upozorava da nismo uopće dobili precizno očitovanje šta je problem i gdje su prijenosi nadležnosti na BiH kojima se protive delegati iz RS.

"Motiv svega ovog su jeste najobičnije jeftino politikanstvo koje će se na kraju vratiti kao bumerang i onima koji su ovo uradili", kazao je Lagumdžija, napominjući da bi imali više vremena da je sjednica Doma naroda održana krajem maja.

Naveo je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u stalnoj komunikaciji sa DKP mrežom, posebno našim diplomatima u Briselu, i da će učiniti sve da zemlja ne trpi štete.

"Mi smo obaviješteni da čak ako i prije plenarnog zasjedanja nešto uradimo, da imamo šansu da na plenarnom zasjedanju dođe nekog preokreta. Zato treba učiniti sve da iskoristimo ovih 15 dana i da dođe do rješenja. No, upozoreni smo, ako plenarno zasjedanje potvrdi mjere protiv BiH, čak ako bi poslije toga mi i promijenili Krivični zakon BiH, trebat će nam puno vremena da se te mjere ukinu. Jer, u tom slučaju ćemo pokrenuti mehanizam koji ima svoje međunarodne procedure. Dakle, te mjere će 24. juna biti stavljene ako mi ne donesemo izmjene Krivičnog zakona BiH u skladu sa zahtjevom. Činjenica je da je MONEYVAL donio deklaraciju i sve finansijske institucije stavlja u pripremu da donesu u koje ja ne želim da vjerujem da će biti donesene", istakao je Lagumdžija za Klix.ba.

Podsjeća kako posljedice ne bi nastupile po samo jedan konstitutivni narod, entitet ili dio BiH, već po sve građane.

"Posljedice će nastupiti prema svakome ko ima bilo kakve finansijske transakcije, kako prema pojedincima tako i firmama, prema BiH i iz BiH. Ono što je najgore, dolazimo na crnu listu MONEYVAL-a i ona nosi poruku svim finansijskim institucijama, od međunarodnih institucija do pojedinačnih banaka", upozorio je.

Posljedice će svi osjetiti

To je, veli, posebno opasno u vrijeme kada se odvijaju pripreme za međunarodnu donatorsku konferenciju za pomoć BiH poslije katastrofalnih poplava.

"Sve se dešava u vrijeme kada se odvijaju pripreme za međunarodnu donatorsku konferenciju idu uspješnim tempom i da imamo šansu da mobiliziramo najširu svjetsku javnost da pomogne u obnovi zemlje. To bi trebala bit šansa i za ekonomske reforme u zemlji. Dakle, posljedice će osjetiti svi, bez izuzetka. Stavljanje na 'crnu listu' otežava finansijske transakcije, i to one legalne i dobrodošle finansijske transakcije. Nelegalne će svakako biti ulovljene, ali bit će dovedene u pitanje i legalne transakcije", tvrdi on.

Sve se ovo, kazao je, dešava i nakon nagovještaja da će MMF odobriti novu tranšu za BiH i kada su, mimo svih očekivanja, stabilizirani penzioni fondovi i socijalna davanja.

"Mi ćemo nastojati u 15 dana da kreiramo klimu i da skrenemo pažnju da smo ogroman posao napravili i da je ovo još mali korak pred nama. Vjerujemo da će taj mali korak biti učinjen i da 24. juna neće biti donesena negativna odluka po BiH".