BiH
0

Lagumdžija: Daytonski ustav se mora mijenjati kako bi zemlja mogla krenuti naprijed

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija podnio je u subotu u Sarajevu referat na Četvrtom kongresu ove partije u kojem je naglasio da se Daytonski ustav mora mijenjati kako bi zemlja mogla krenuti naprijed.

On je mišljenja da je aprilski pad ustavnih amandmana generirao atmosferu daljnjih podjela koja do danas traje.

"Stoga pozivamo, vladajuću koaliciju da izađe sa svojim obećanim evropskim ustavom kako bi se pomakli iz ustavnog „blata“ u kojem stojimo od Daytona. Znajući s kim imamo posla mi ćemo nastaviti raditi na ustavnim rješenjima i reformama kako bismo ih natjerali da i oni nešto rade“, kazao je Lagumdžija.

Naglasio je da nije moguće provesti reformu policije ukoliko se vladajuće stranke zajedno jasno ne odrede o činjenici da je presudom u Haagu nedvosmisleno rečeno da je policija RS-a jedna od institucija učesnika u genocidu.

Lagumdžija je u nastavku izlaganja kao poseban problem akcentirao antinacionalizam tvrdeći da antinacionalizam ne smije biti samoodbrambeni i reakcija na nacionalizam.

"Socijaldemokratija mora razviti pozitivnu artikulaciju i demokratsku viziju rješenja nacionalnog pitanja“, kazao je Lagamudžija.

Kongres nastavlja rad i u poslijepodnevnim satima.