Sastanak šefova diplomatija
0

Lagumdžija: Davutoglu je stari, dokazani prijatelj BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Turska podržava članstvo BiH u NATO-u i u svim drugim medjunarodnim organizacijama, svuda i u svakom pogledu", izjavio je ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu nakon sastanka sa bosanskohercegovačkim ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom.

Osim o putu BiH ka NATO-u Lagumdžija i Davutoglu su razgovarali o ekonomskoj saradnji, a posebno o razvoju malih i srednjih preduzeća, te projektima koji će omogućiti zapošljavanje Bosanaca i Hercegovaca, kao i povratak izbjeglih i raseljenih.

Davutoglu je rekao da je sastanke sa predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom i ministrom Lagumdžijom iskoristio da ih pozove u posjetu Turskoj. Šef turske diplomatije najavio je nastavak sprovedbe trojnih susreta na relaciji Turska-BiH-Srbija, ali i Turska-BiH-Hrvatska.

Lagumdžija je zahvalio Davutogluu na podršci BiH i nazvao ga "starim, dokazanim prijateljem BiH i svih ovdašnjih naroda". Lagumdžija je izrazio optimizam uoči samita NATO-a u Čikagu i rekao: "Nadamo se da će BiH u Čikagu biti dobra vijest".

Lagumždija je otkrio novinarima da je sa turskim kolegom razgovarao i o aktulenim političkim pitanjima u BiH, medju kojima se nalaze izbori u Mostaru i Srebrenici.

Ministar vanjskih poslova Turske prethodno se sastao sa bh. premijerom Vjekoslavom Bevandom. Jutros je na sastanku sa predstavnicima rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH, kojem su prisustvovali Milorad Živković, Denis Bećirović, Ognjen Tadić, Božo Ljubić i Asim Sarajlić, istakao spremnost svoje zemlje da Bosnu i Hercegovini pruži opću podršku.

"Bosna i Hercegovina može biti najbolji primjer suživota na Balkanu", kazao je Davutoglu. Istakao je važnost zajedničkog susreta sa delegacijom PSBiH, s obzirom na to da su mu prisustvovali predstavnici sva tri konstitutina naroda u BiH.

Ovom prilikom, Davutoglu je istakao i podršku Turske cjelovistosti Bosne i Hercegovine.

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH zahvalili su ministru vanjskih poslova Turske na podršci koju njegova zemlja pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u NATO-u.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske, u odvojenim susretima trenutno razgovara sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem.

Davutogluu će u popodnevnim satima u Sarajevu biti uručeno i najviše priznanje Internacionalne lige humanista zlatna povelja "Linus Pauling".