BiH
0

Lagumdžija - Čović - Sorensen: Stvoriti povoljan ambijent za strana ulaganja

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija primio je šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Petera Sorensena i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH.

Razgovarano je o političkoj situaciji u BiH s fokusom na potpisani sporazum SDP-a i SNSD-a.

Predsjednik SDP-a kazao je da se radi o važnom sporazumu, tim prije što se najveći dio dogovorenih mjera tiče ekonomskog razvoja i kreiranja povoljnijeg poslovnog ambijenta koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i povećanja efikasnosti javne uprave.

"SDP je sa SNSD-om napravio dogovor o rješavanju ključnih problema poljoprivrednika, zaštiti domaće proizvodnje, povećanju investicija u izgradnji elektroprijenosne mreže, izgradnji koridora 5-C, deblokadi Elektroprenosa, stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, jačanju pravne države, rješavanju problema građana koji imaju kredite s valutnom klauzulom i sve druge mjere koje će osigurati bolji život građana BiH", pojasnio je Lagumdžija.

Dogovor o reformi procedura izbora tužitelja u BiH ima za cilj usklađivanje tog sistema sa sistemima koji postoje u najrazvijenim evropskim državama.

"Povod za to je što model izbora tužitelja u BiH ne postoji nigdje u Evropi. Drugi i vjerovatno bitniji razlog je evidentno nezadovoljstvo građana, ali i međunarodne zajednice, rezultatima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

O tome svjedoče i izvještaji EU o napretku BiH koji redovno konstatiraju da je borba protiv korupcije i kriminala na izrazito niskom nivou", navodi se.

Iz SDPBiH ističu da dosadašnja reforma pravosuđa u BiH nije dala očekivane rezultate u smislu efikasnijeg procesuiranja i obračuna s kriminalom, "a poznata je činjenica da su za tužioce imenovane osobe koje ne ispunjavaju niti minimalne uvjete za obavljanje tako odgovorne funkcije".

"Mi u SDP-u smatramo da ovo stanje nije dobro i da se mora mijenjati, te da konačno mora početi odlučnija borba s kriminalcima", dodao je Lagumdžija.

Lagumdžija, Sorensen i Čović usaglasili su se da jedan od glavnih ciljeva BiH mora biti primjena presude u slučaju Sejdić-Finci.

"Sugovornici su se usaglasili da je od krucijalne važnosti stvoriti povoljan ambijent za strana ulaganja", navode iz Centra za informiranje SDPBiH.