BiH
9

Lagumdžija: Četiri ekipe GSS-a Hrvatske na putu ka BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić cijeli dan su u komunikaciji zbog izuzetno teške situacije u BiH uzrokovane poplavama.

"Zamjenik ministra sigurnosti Mladen Čavar, koji vodi naš Centar za vanredne situacije, nakon mog razgovora sa ministricom Pusić, stupio je u kontakt sa direktorom Gorske službe spašavanja Republike Hrvatske, te su prošli odgovarajuće procedure", potvrdio je u izjavi Agenciji Fena ministar Lagumdžija.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH formiralo je krizni štab koji je raspolaganju upravo da traži i od drugih vlada i ambasada pomoć, a posebno od Hrvatske.

"Prije nekoliko minuta ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić obavijestila me je da su na putu za BiH iz Hrvatske četiri ekipe Gorske službe za spašavanje sa čamcima kako bi pružali pomoć ljudima u poplavljenim područjima", istakao je Lagumdžija.

Također, potvrdio je da su određene i dvije ekipe sa helikopterima.

"Da li će one uspjeti krenuti večeras ili sutra rano ujutro zavisi od vremenskih prilika i od tehničkih mogućnosti, jer za takvo nešto treba imati posebnu rasvjetu i reflektore. Ali, četiri ekipe Gorske službe za spašavanje Republike Hrvatske su na putu za BiH, te još jednom zahvaljujem ministrici vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesni Pusić na ovome što je lično uradila – što je uspjela da nam osigura najurgentniju pomoć, koja nam je sada potrebna", rekao je Lagumdžija.

Pri tome je, kaže, "trebalo pokrenuti čitavu mašineriju Vlade u Republici Hrvatskoj", gdje su svi iskazali veliku spremnost da pomognu građanima BiH.

Uposlenici iz Ministarstva vanjskih poslova BiH se nalaze u Centru za vanredne situacije i u punoj su komunikaciji sa drugim ambasadama i vladama kako bi se stvari što brže riješavale i u skladu sa onim što je potrebno u ovakvim situacijama.