Zasjedanje Generalne skupštine UN
0

Lagumdžija: BiH posvećena implementaciji ciljeva Alijanse

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija boravi u New Yorku, gdje učestvuje u radu 67. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, kao i na brojnim ministarskim sastancima i panel diskusijama.

Na odvojenim ministarskim sastancima o medijaciji koje su organizovale Republika Finska i Republika Turska i Kraljevina Španija i Kraljevina Maroko, Lagumdžija je istakao da BiH u potpunosti podržava inicijative rješavanja sporova medijacijom i da razlike koje nas karakterišu ne samo u zemlji nego i u regionu, trebaju da ojačaju saradnju i dijalog i budu osnova dugoročnog suživota.

Ovom prilikom Lagumdžija se zahvalio za prihvatanje BiH, tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-a, u Grupu prijatelja medijacije u kojoj se nalaze 34 zemlje.

Tokom obraćanja na skupu Alijanse civilizacija UN-a Lagumdžija je rekao da BiH ostaje posvećena implementaciji projekata i ciljeva Alijanse, dodavši da Akcioni plan Alijanse doprinosi razvoju regionalnog partnerstva i poboljšanju saradnje u regionu u čemu je BiH spremna aktivno učestvovati.

Učestvujući na ministarskom sastanku Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) Lagumdžija je istakao da, iako regionalna saradnja često uključuje procese evropskih integracija, ona ne treba isključivo da bude podređena EU obavezama, nego odraz stvarne potrebe za saradnjom sa susjednim zemljama.

Tokom obraćanja na ministarskom sastanku "Odgovornost da zaštitimo druge" (Responsibility to protect) Lagumdžija je rekao da je osnova principa odgovornosti zaštite u prevenciji i prepoznavanju znakova aktivnosti koje bi mogle dovesti do težih zločina. On je naglasio da je BiH spremna da dijeli svoja iskustva i da međunarodna zajednica mora da učini više napora kako bi instrumenti prevencije bili što efikasniji.

Niz bilateralnih sastanaka

Lagumdžija je također imao i niz bilateralnih sastanaka, a između ostalih se sastao i s ministrima vanjskih poslova Kraljevine Bahrein, Sultanata Oman i Ujedinjenih Arapskih Emirata, s kojima je razgovarao o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje BiH i pomenutih zemalja, povezivanju privrednih komora, kao i o konkretnim investicionim projektima u BiH u narednom periodu.

Zlatko Lagumdžija i Ahmed Bin Mohammed
Zlatko Lagumdžija i Ahmed Bin Mohammed

Tokom razgovora s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Bahrein šeikom Khalidom Bin Ahmed Bin Mohammedom Lagumdžija je istakao oblasti koje bi bile interesantne za investiranje u BiH, posebno u sektorima infrastrukture, proizvodnje hrane, obnovljive energije i turizma.

Bahreinski ministar vanjskih poslova je pozvao Lagumdžiju da sa delegacijom bosanskohercegovačkih privrednika posjeti Bahrein radi prezentovanja konkretnih projekata.

Tokom susreta s ministrom vanjskih poslova Sultanata Oman Yusufom bin Alawi bin Abdullahom Lagumdžija je rekao da je u planu dolazak bh. privrednika u Oman, kako bi se predstavili potencijali naše zemlje u sektorima koji bi bili privlačni za investiranje.

Ministar Abudllah je pozdravio ideju i izrazio nadu da se slična posjeta može organizovati i u BiH sa omanskim privrednicima koji bi se mogli upoznati s mogućnostima investiranja u našoj zemlji.

Zlatko Lagumdžija i Zayed Al Nahyan
Zlatko Lagumdžija i Zayed Al Nahyan

Lagumdžija se sastao i s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdullahom bin Zayed Al Nahyanom s kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje BiH i UAE, kao i o konkretnim investicionim projektima u BiH u narednom periodu.

Lagumdžija je izrazio nadu da će se u narednom periodu intenzivirati procesi zaključivanja bilateralnih sporazuma između dvije zemlje kako bi se stvorile realne pretpostavke za unapređenje saradnje.

Na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda ministar Lagumdžija se sastao i s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Guidom Westerwelleom kojeg je upoznao s aktuelnim političkim dešavanjima u BiH, kao i s prioritetima vanjske politike naše zemlje u narednom periodu.

Također, sastao se i sa glavnim rabinom sinagoge Park East u Njujorku i osnivačem i predsjednikom Fondacije „Prigovor savjesti“ Arthurom Schneierom kojeg je upoznao s aktuelnim političkim dešavanjima u BiH.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o dešavanjima na Bliskom istoku, uključujući i pitanja Irana, Iraka i odnosa Palestine i Izraela i borbe protiv terorizma, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.