BiH
0

Lagumdžija: Ambasadore treba birati iz reda karijernih diplomata

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas u Sarajevu da se ambasadori u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH, tzv. ambasadori "at large", trebaju birati iz reda karijernih diplomata.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li se protivi prijedlogu Predsjedništva BiH da se na jedno mjesto ambasadora "at large" imenuje Zlatko Miletić, kazao je da je danas bio na sjednici Predsjedništva BiH i iznio svoj stav u vezi s izborom ambasadora.

Naveo je da postoje dvije vrste ambasadora, šefovi misija i ambasadori u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova, tzv. ambasadori "at large".

Lagumdžija kaže da su neki engleski izraz "at large" preveli kao "naširoko".

"Ambasadori "at large" su karijerne diplomate. Oni su se, otkad postoji diplomatija, birali iz reda karijernih diplomata i to je uređeno odgovarajućim zakonima i pravilnicima. Niko ne dovodi u pitanje da Predsjedništvo BiH imenuje ambasadore. Niko ne dovodi u pitanje da Predsjedništvo BiH po Ustavu vodi vanjsku politiku ove zemlje. Međutim, sasvim prirodno je da ovo nije ničija privatna zemlja, nego zemlja koja ima svoj ustav, zakone, institucije i postoje pravila koja se moraju poštovati", rekao je šef bh. diplomatije.

Kazao je da danas na sjednici Predsjedništva BiH nije izvršeno imenovanje, ali je bio prijedlog za imenovanje.

"Predsjedništvo BiH može, svojom odlukom, bez obzira na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, da imenuje bilo kog ambasadora bilo gdje, bez obzira na to da li on zna jezike, da li je sposoban i drugo", navodi Lagumdžija.

Međutim, ističe da je potpuno drugačija stvar kada je u pitanju izbor ambasadora "at large".

"Postoje pravilnici, zakonski okviri u kojem se ta mjesta popunjavaju na način propisan aktima koji su sastavni dio pravne legislative ove zemlje. Kada se promijene ti akti, onda će se promijeniti i način izbora", kazao je Lagumdžija.