BiH
0

Lagumdžija: Ako Lajčak misli praviti BiH s tri plemenska lidera neka zaboravi na SDP

FENA
Savjet za ustavnopravna pitanja SDPBiH, Savjet za razvoj i Savjet za ekonomski razvoj SDPBiH organizirao je danas u Parlamentarnoj skupštini BiH okrugli sto "Nacrt Ustava Republike BiH".

Ustavne promjene u predloženom nacrtu bile bi u funkciji jačanja državnosti BiH, odnosno, izgradnje demokratske, socijalne i sekularne republike.

"Pošli smo od toga da postojeći Dejtonski sporazum predstavlja prepreku razvoju BiH. Nacrt predviđa jačanje građanina kao osnovnog političkog subjekta i obezbjeđivanje ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda u BiH i ostalih građana. S obzirom na multietničnost u BiH mi smatramo da ona treba da bude regionalna država što podrazumijeva značajnu autonomiju regija s participacijom u odlučivanju na nivou države", objasnio je predsjednik Savjeta za ustavnopravna pitanja Sabrija Pojskić.

Predloženi Nacrt Ustava BiH ima za cilj, kako je istakao predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija, animiranje svih političkih snaga i nevladinog sektora koji su za izgradnju i razvoj BiH kao države ravnopravnih građana i naroda, organizirane na osnovama poštivanja ljudskih individualnih i kolektivnih prava i sloboda i kao regionalne države.

SDPBiH je, objašnjava Lagumdžija, prije četiri godine dao amandmane na Ustav BiH i to su bili amandmani "kojima se maksimalno moguće popravljao Dejtonski mirovni sporazum".

"Oni su trebali omogućiti da BiH bude država u svom punom kapacitetu. Dvije godine nakon toga pred Parlamentom BiH bili su amandmani, "aprilski paket" koji je bio pola od onoga što smo mi 2004. tražili. Čekali smo dvije godine i dočekali da visoki predstavnik traži da srpska, hrvatska i bošnjačka strana kažu šta žele. SDPBiH je odlučio da izađe s punim prijedlogom ustava koji bi BiH imala kada bi SDPBiH imao ovlaštenja da mijenja ustav", kazao je Lagumdžija.

Svjestan je, kaže, da ovaj ustav ne može proći u Parlamentu ali:

"Ovo je poticaj i visokom predstavniku i vladajućim strankama da učine ono što su obećali prije dvije godine. Poruka visokom predstavniku: ako misliš da praviš BiH s tri plemenska lidera onda zaboravi na SDPBiH", poručio je Lagumdžija.

Ponuđeni Nacrt će nakon sagledavanja na ovom okruglom stolu biti razmatran i usvojen na Glavnom odboru SDPBiH te biti korišten u predstojećim aktivnostima SDPBiH.