BiH
25

Labudovi iz Pionirske doline će biti prodani za 1.500 KM, a lame za 5.000 KM

Piše: E. S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Komisija je danas u Pionirskoj dolini otvorila koverte sa ponudama za kupovinu životinja koje je KJKP Park odlučilo prodati u cilju oslobađanja prostora za nabavku novih vrsta. Stiglo je 11 ponuda od kojih je devet validnih.

Dvije ponude su bile nevažeće jer nisu bile vezane za prodaju životinja, a ostalih devet je razmatrano. U sarajevskom zoološkom vrtu su izuzetno zadovoljni ponudama.

Uvažene su ponude za tri labuda, osam jelena lopatara i četiri lame.

"Dobili smo cijene koje su tržišne i zadovoljni smo. Napravit ćemo listu onih koji su aplicirali na ponudu i o tome ćemo obavijestiti generalnog direktora i one koji su najpovoljniji ponuđači", rekao je za Klix.ba Vedad Škapur, predsjednik Komisije koja je otvarala koverte sa ponudama i veterinar u Pionirskoj dolini.

Prodane su četiri lame za 5.000 KM (2.500 KM po paru) i tri labuda za 1.500 KM (500 KM po jednom). Najbolja ponuda za jelene lopatare je bila 800 KM po komadu. Taj ponuđač želi sedam jelena, a stigla je ponuda u kojoj se želi kupiti jedan jelen, a ponuđena cijena je prihvatljiva.

Ono što slijedi je pravljenje zapisnika koji će biti dostavljen upravi preduzeća. Nakon toga će biti obaviješteni oni koji su dali najbolje ponude. Komisija će obići lokacije ponuđača, da vide uslove koji se nude za životinje, a zatim će se uraditi veterinarski nalazi za životinje. Ta procedura će se provesti u narednih 20 dana.

"Cijene koje smo dobili su čak i do 20 posto veće od onih koje smo mi očekivali. Ponuđeno je 14 jelena lopatara, ali su stigle ponude za osam, tako da ostalih šest ostaje kod nas. Životinje koje ostaju u Pionirskoj dolini će i dalje biti pažene i brinut ćemo se za njih kao i do sada, jer smo vezani za te životinje, ali su neki procesi neminovni", rekao nam je veterinar Škapur.

Stigle su ponude i za škotsko govedo i dva ponija, ali komisija nije bila zadovoljna ponuđenim cijenama, tako da će te ponude biti dodatno razmotrene. U Pionirsku dolinu je prije tri dana stigla i prinova. Rođena je još jedna lama.

Podsjećamo da će u narednom perodu na internet stranici preduzeća, kao i na socijalnim mrežama, biti izložene nove životinjske vrste, tako da će građani imati priliku predložiti koje od njih će biti kupljene za Pionirsku dolinu.