BiH
9

Kvar na plinovodu kod Klopča ArcelorMittalu uzrokovao štetu veću od milion KM

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U kompaniji ArcelorMittal Zenica, prema prvim procjenama, finansijska šteta izazvana prekidom opskrbe kompanije zemnim plinom iznosi više od milion KM.

Prije dva dana oko 17 sati kompaniji ArcelorMittal Zenica je iznenadno prekinut dotok zemnog plina, vitalnog energenta za rad pogona kompanije, kao posljedica oštećenja dijela plinovoda BH Gasa na trasi Sarajevo – Zenica, u naselju Klopče kod Zenice. To je prvi prekid u opskrbi kompanije zemnim plinom od 2009. godine.

U kompaniji ArcelorMittal Zenica odmah su aktivirali plan reagiranja u kriznim situacijama, čime je pogon Energetike, koji koristi zemni plin za stabilizaciju, morao biti prebačen u režim rada za hitne slučajeve i koristiti plinove proizvedene na visokoj peći i koksari, kao i ugalj.

"Takav potencijalno nestabilan rad kotla je vrlo kritičan za kompaniju jer je para koju proizvodi potrebna kako za opremu tako i za sigurnost uposlenika u procesu proizvodnje. Cjelokupna proizvodnja u čeličani i valjaonicama je bila odmah zaustavljena, ali visoka peć je morala nastaviti raditi samo kako bi proizvodila plin potreban za kotlove.

Sva količina tečnog gvožđa koja je tako prozvedena na visokoj peći morala je biti otpisana jer se nije mogla koristiti za proizvodnju čelika. U valjaonicama je, pak, nakon što se opskrba plinom nastavi, potrebno 48 do 72 sata prethodno+ zagrijavati peći prije nego se proizvodnja ponovo pokrene", kazali su iz ArcelorMittala Zenica.

Prve procjene finansijske štete za ArcelorMittal Zenica uzrokovane ovim incidentom iznose više od milion KM, ali se trenutno radi na detaljnim analizama dodatnih gubitaka.

"Infrastruktura kao što su elektrodistributivna mreža i plinovodi je od životne važnosti za privredu zemlje, stoga moramo zahtijevati više opreza i što profesionalniji pristup rješavanju ovakvih problema koji uzrokuju sigurnosne i materijalne štete kako zemlji tako i investitorima. Cijenimo napore kompanije BH Gas da nastalu štetu sanira na siguran i pouzdan način", izjavio je generalni direktor kompanije ArcelorMital Zenica Biju Nair.