SDU BiH
0

'Kuzmanovićeve izjave su novi pokušaj destabilizacije'

FENA
Socijaldemokratska unija (SDU) BiH osudila je danas nedavnu izjavu predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića, ocjenjujući da koncept federalizacije BiH na način koji on zagovara s ciljem da se postojeće granice RS-a učine trajnima, a da se Bošnjaci i Hrvati teritorijalno razgraniče u Federaciji BiH, predstavlja novi pokušaj destabilizacije BiH.

U saopćenju SDUBiH koji potpisuje dopredsjednik stranke Miro Lazović, naglašava se da Kuzmanovićeva inicijativa predstavlja betoniranje sadašnje Republike Srpske.

Rukovodstvo SDUBiH smatra da se konceptom federalizacije BiH na postojećoj dvoentitetskoj podjeli ne može postići stabilna i funkcionalna BiH. Sadašnje entitetske linije su linije fronta, proizvoljno ustanovljene granice koje ne prate unutrašnje regije u BiH. One historijski sadrže tradicionalne, geografske, infrastrukturne i životne osnove i vrijednosti.

Ova se stranka zalaže da novo ustavno uređenje treba biti zasnovano na principu evropske politike regionalizacije, za koju EU ima velike finansijske fondove namijenjene ekonomskom, kulturnom i prekograničnom razvoju i saradnji.

SDU također smatra da postojeće isfrustrirano ponašanje političara u BiH ne vodi državu prema ostvarivanju reformi neophodnih za približavanje EU i NATO-u.

Stav SDUBiH je da se u osnovnim principima razgovora o budućem Ustavu BiH moraju eliminirati etnički nazivi budućih administrativnih cjelina, a samim tim i etnička dominacija jednog nad ostala dva konstitutivna naroda na bilo kojem dijelu BiH.

Nova ustavnopravna i teritorijalna organizacija ne smije dovesti u pitanje teritorijanu cjelovitost BiH ni pod kakvim okolnostima, zaključuje se u saopćenju SDUBiH.