BiH
0

Kuzmanović zvanično preuzeo dužnost predsjednika Republike Srpske

FENA
Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović položio je danas svečanu zakletvu na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, čime je i zvanično preuzeo tu dužnost.

Uvjerenje o dodjeli predsjedničkog mandata Kuzmanoviću je predao predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.

Rajko Kuzmanović je kao kandidat SNSD-a osvojio najviše glasova na prijevremenim izborima za predsjednika RS-a.

Posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je novi predsjednik RS-a položio zakletvu prisustvovao je član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović, potpredsjednik RS-a Davor Čordaš, te drugi zvaničnici i političari u BiH, predstavnici međunarodnih organizacija, te vjerskih zajednica, među kojima je bio i biskup banjalučki Franjo Komarica.

Akademik Rajko Kuzmanović rođen je 1. decembra 1931. godine u Čelincu, gdje je završio osnovnu školu, nižu realnu gimnaziju u Bosanskoj Gradišci 1950. i Učiteljsku školu u Banjoj Luci 1954. godine.

Na pravnim studijama diplomirao je u Zagrebu 1964. godine i stekao stručni stepen diplomiranog pravnika upravnog smjera.

Zatim završava i Filozofski fakultet u Zagrebu 1973. godine i stiče stručni stepen profesora pedagogije i sociologije. Postdiplomske studije završio je na Pravnom fakultetu u Zagrebu (Državnopravni smjer) 1977. godine, a doktorsku tezu odbranio je na Pravnom fakultetu u Mostaru 1980. godine.

Obavljao je razne i odgovorne poslove: šef prosvjetne službe u općini Čelinac, predsjednik Skupštine općine Čelinac, direktor Političke škole u Banjoj Luci, načelnik Sekretarijata za obrazovanje, nauku i kulturu općine Banja Luka, član Izvršnog odbora općine Banja Luka i generalni sekretar Univerziteta u Banjoj Luci.

Najveći dio radnog vijeka Rajko Kuzmanović posvetio je visokom obrazovanju i nauci i profesor je na Pravnom fakultetu od njegovog osnivanja (1975). U nastavi i nauci akademik Kuzmanović radi gotovo 50 godina. Objavio je 21 knjigu i oko 200 naučnih i stručnih radova.

Kao priznati naučni radnik, izabran je za dopisnog člana najviše naučne ustanove u Republici Srpskoj – Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske – 27. juna 1997. godine, a za redovnog 21. juna 2004. Član je još triju akademija nauka i umjetnosti: Međunarodne kneževske akademije humanitarnih i prirodnih nauka (MAGEN) Ruske Federacije u Moskvi od 2001. (redovni član), Balkanske akademije nauka i kulture (BASE) u Sofiji od 2005. (dopisni član) i Svjetske akademije nauka i umjetnosti (WAAS), u San Francisku, od 2006. (redovni član).

Dobitnik je niza najviših državnih i društvenih priznanja

Živi i radi u Banjoj Luci.