BiH
0

Kuzmanović zatražio pomoć Rusije

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović, nakon povratka iz posjete Ruskoj Federaciji, počeo je intenzivne konsultacije s najvišim zvaničnicima Narodne skupštine i Vlade RS-a u vezi s novonastalom situacijom nakon odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka da stavi van snage zaključke NSRS-a od 14. maja.

"S obzirom na ozbiljnost i složenost situacije i potrebe da se nađe konstruktivno i odgovorno rješenje, koje će obezbijediti integritet RS-a i njenih institucija, Kuzmanović je od svih članova Senata RS-a, kao savjetodavnog tijela najviših ustavnih institucija RS-a, kao i od ekspertskih grupa, zatražio da mu dostave svoje prijedloge i sugestije, u vezi s novonastalom situacijom, što je većina i uradila, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Navodi se i da Kuzmanović razmatra cjelokupnu situaciju i pristigle prijedloge i mišljenja konsultanata, nakon čega će, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima i „ulogom obezbjeđivanja jedinstva RS-a, zakazati sastanak s liderima političkih partija iz RS-a.