BiH
0

Kuzmanović stao u odbranu Čavoškog

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović stao je danas u zaštitu akademika i profesora iz Beograda Koste Čavoškog, kojem je zabranjen ulazak u BiH zbog sumnji da je u mreži podrške optuženom za ratne zločine Radovanu Karadžiću.

"Čavoški je građanin ovog područja i treba vidjeti koliko su njegova prava uskraćena ili nisu", rekao je Kuzmanović koji je naveo i da misli da Čavoški ima dvojno državljanstvo, odnosno da je i državljanin BiH.

"Koliko je meni poznato po zakonu o radnim odnosima ne može radnik biti zaposlen u BiH ili obrnuto ako nema državljanstvo. Zbog toga smatram da Čavoški ima državljanstvo BiH", ustvrdio je entitetski predsjednik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kuzmanović je još rekao da je protiv bonskih ovlaštenja protiv kojih je RS i želi da ona "što prije nestanu", jer su izvan dejtonske strukture ovlaštenja.

Direktor Službe za strance Ministarstva sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da pripadnici Državne granične službe BiH imaju puno pravo da vrate s granice BiH vanrednog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo, akademika iz Beograda, Kostu Čavoškog.

Potvrdio je da je Čavoški stavljen na listu stranaca kojima je zabranjen ulazak u BiH na osnovu informacija dobijenih iz više sigurnosnih agencija da je dio mreže koja pruža podršku osobama optuženim za ratne zločine.