BiH
0

Kuzmanović: Spomen-obilježje na Zlatištu nije provokacija

FENA
Spomen-obilježje na Zlatištu ne predstavlja provokaciju kako to neki pokušavaju da predstave, već treba da bude trajno podsjećanje na stradanje Srba u Sarajevu, ocijenili su danas u Banjoj Luci predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović i predstavnici Srpskog pokreta nevladinih organizacija SPONA, saopćeno je iz Kabineta predsjednika RS-a.

Predsjednik RS-a podržao je, navedeno je u saopćenju, napore Saveza logoraša RS-a da tuže Federaciju BiH radi ostvarivanja prava na naknadu štete koju su pretrpjeli za vrijeme zatočeništva u logorima na teritoriji Federacije.

Tokom sastanka predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića i predstavnika SPONE bilo je riječi o radu Instituta za nestale osobe BiH koji, kako je navedeno u saopćenju, nije profunkcionirao na pravi način ni opravdao očekivanja.

Predsjednik RS-a traži od nadležnih pravosudnih organa efikasniju i istragu i procesuiranje odgovornih za ratne zločine te utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu.

Podržana je inicijativa da Sekretarijat Vlade RS-a za istraživanje ratnih zločina, preraste u centar za istraživanje ratnih zločina RS, navedeno je u saopćenju iz Kabineta predsjednika RS-a.