BiH
0

Kuzmanović: RS ne želi ništa više, ali ni manje nego što joj garantira Dayton

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović izjavio je večeras u Banjoj Luci da RS ne želi ništa više od onoga što joj je garantirano Daytonskim sporazumom, ali ni po koju cijenu ni ništa manje.

"Nema te sile i moći koja će nas pokolebati da se odreknemo RS-a i njenog postojanja“, kazao je Kuzmanović nakon večerašnjeg uručenja visokih ruskih ordena zvaničnicima RS-a od strane Nacionalnog komiteta društvenih priznanja Ruske Federacije za izvanredan doprinos unapređenju rusko-srpske saradnje.

On je izrazio zahvalnost ruskom narodu i "bratskoj velikoj Rusiji zbog dodjeljenih odlikovanja, koja su ujedno i priznanja cjelokupnoj RS-u i njenim građanima".

Kuzmanović je još kazao da su "velika, hrabra, miroljubija i demokratska Rusija, njeni sinovi Putin, Medvedev, Lavrov i mnogi drugi sigurna garancija da će se očuvati mir u svijetu, ali i garanacija da će se očuvati Daytonski sporazum i RS“.

Visokim ruskim Ordenom Petra Velikog, prvog stepena sa lentom, odlikovani su: Rajko Kuzmanović, predsjednik RS-a; Igor Radojičić, predsjednik Skupštine RS-a; Milorad Dodik, predsjednik Vlade; Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banje Luke; Dragan Čavić, bivši predsjednik RS-a ; Gordan Milinić, šef Predstavništva RS-a u Ruskoj Federaciji i posmrtno Milan Jelić, bivši predsjednik RS-a.

Visokim ruskim Ordenom Dimitrija Donskog kolektivno je odlikovana Boračka organizacija RS-a .

Ordene odlikovanima uručio je Igor Petrovič Novoselov, potpredsjednik Akademije za bezbjednost, odbranu i poredak Ruske Federacije, koju je ranije osnovao predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić izrazio je nadu da je i Skupština RS-a u protekle dvije godine doprinijela da odnosi RS-a i Rusije budu bolji i da će u narednom periodu oni još više napredovati.

Premijer RS-a Milorad Dodik istakanuo je da je ovo priznanje ne pojedinicima, već cijeloj RS-u.

"Neki će u ovome vidjeti nešto drugo, ali mene ovo priznanje raduje", rekao je Dodik novinarima.