BiH
0

Kuzmanović razgovarao s predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović obavijestio je danas u Strazburu predsjednika Evropskog suda za ljudska prava Žana Pola Kosta da presude koje je donio taj sud, a koje se odnose na RS i BiH imaju pozitivan odjek u javnosti. Na sastanku je konstatirano da postoji dobra saradnja s domaćim pravosuđem, koju je potrebno unaprijediti i da je od velike važnosti da građani RS-a i BiH budu informirani i obaviješteni o svojim pravima i procedurama u Evropskom sudu za ljudska prava.

S tim u vezi, predloženo je održavanje seminara u RS-u i BiH, koji bi edukovali nadležne organe i institucije, ali i informirali građane o njihovim mogućnostima pred ovim sudom, sve radi ostvarivanja i poštivanja ljudskih prava kao jednog od glavnih stupova Vijeća Evrope i Evropske unije, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću predsjednika RS-a.

Kuzmanović je informirao Kostu da su u toku određene izmjene Ustava RS-a, kroz tematske konferencije u Narodnoj skupštini, a koje se tiču onih odredbi Ustava koje se u praksi ne primjenjuju, jer im to zakoni ne omogućavaju.

Naglasio je da je RS u svom Ustavu preuzela najbitnije odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima i istakao privrženost svih organa i institucija za njihovu primjenu i primjenu protokola tih odredbi.

Entitetski predsjednik je pozvao predsjednika Evropskog suda za ljudska prava da posjeti Banju Luku, koji je to i prihvatio, s tim da će datum posjete biti naknadno dogovoren.

Kuzmanović je posjetio danas i Misiju BiH pri Vijeću Evrope. Ambasador BiH pri Vijeću Evrope Borislav Marić upoznao je Kuzmanovića o ciljevima i aktivnostima misije i prioritetima za 2008. godinu.

Predsjednik RS-a večeras će prisustvovati i zvaničnoj ceremoniji otvaranja pravosudne godine u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.