'Miješanje u pravosudni sistem'
0

Kuzmanović protiv Kluba Bošnjaka

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS da sudije Ustavnog suda RS prekinu kolektivni godišnji odmor i zajedno sa njima riješe novonastali problem u vezi sa Poslovnikom Ustavnog suda RS predstavlja najdrastičnije miješanje u pravosudni sistem.

"Ultimativno zahtjevati da se sudije Ustavnog suda RS vrate sa odmora je najdrastičniji način miješanja u pravosudni sistem, a izvršna i zakonodavna vlast ne mogu se miješati u pravosudni sistem", rekao je Kuzmanović novinarima u Čelincu.

Predsjednik Kuzmanović je istakao da je Vijeće naroda RS demokratska instititucija koja specifično treba da zaštiti vitalni interes određenog naroda i to samo u onom dijelu koji se odnosi na zakonodavni rad Narodne skupštine RS, ali da je ovakav stav Kluba Bošnjaka u najmanju ruku neuobičajen i da to nije način na koji se postižu ciljevi.

"Ako Klub smatra da je Ustavni sud RS svojim poslovnikom pogriješio, onda to treba na logičan i proceduralan način rješavati, a ne ultimativno. Ovo mi liči na politički štrajk, a narodno predstavništvo ne može štrajkovati. Ono ne smije i ne može obustaviti rad, ali može zahtijevati da se neke stvari promijene", rekao je Kuzmanović i pozvao delegate u Klubu Bošnjaka da svoj zahtjev objektiviziraju, počnu da rade i prihvate zakone koje je usvojio parlament Srpske.