BiH
0

Kuzmanović prezentirao izmjene Ustava RS-a

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović upoznao je danas članove Monitoring tima Vijeća Evrope, koje je predvodio generalni direktor za politička pitanja Žan Lui Loren, o procesu izmjena Ustava RS-a, čija je osnovna namjera poboljšanje odredbi koje se odnose na prava i slobode građana.

Kuzmanović je kazao da će konačna verzija amandmana na entitetski Ustav biti dostavljena i predstavnicima Venecijanske komisije Vijeća Evrope, da bi i oni dali svoje mišljenje i komentare, saopćeno je nakon razgovora iz Biroa za odnose s javnošću predsjednika RS-a.

Entitetski predsjednik je rekao da je RS učinila sve da obaveze koje je BiH preuzela nakon prijema u Vijeće Evrope budu ispunjene i da će predstavnici RS-a nastaviti da pružaju konstruktivan doprinos u procesu evroatlantskih integracija.

Naglasio je da su predstavnici RS-a dali značajan doprinos pri usvajanju zakona u oblasti reforme policijskih struktura, čime su stvoreni uvjeti za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.

Kuzmanović je naglasio da je politička situacija u RS-u stabilna i da je RS odlučna da očuva svoj suverenitet kao konstitutivni entitet u BiH, dodajući da je i na ekonomsko-socijalnom planu u RS-u napravljen veliki napredak.

Šef Monitoring tima Žan Lui Loren izrazio je zadovoljstvo dinamikom usvajanja konvencija Vijeća Evrope u parlamentu BiH i naglasio važnost imenovanja predstavnika BiH u više komisija Vijeća Evrope budući da su mjesta predviđena za njih i dalje upražnjena.