BiH
0

Kuzmanović održao predavanje o ustavnosti BiH i RS-a

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović održao je u Trevizu predavanje o temi "Ustavnost i državnost BiH i RS-a u uslovima globalizacije i tranzicije“, u kojem je, između ostalog, ukazao da se sadašnji trenutak u BiH može označiti kao ulazak u evropsku - briselsku fazu razvoja, kao nastavak dejtonske faze.

“Oznaka ulaska u novu fazu čini potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom”, rekao je predsjednik Kuzmanović na predavanju kojem su prisustvovali zvaničnici, naučni radnici i privrednici iz Treviza, saopćeno je iz Kabineta entitetskog predsjednika.

On je rekao da je taj sporazum označio da je BiH zrela za put u Evropu i da treba da nastavi sa ispunjavanjem uslova, naročito u pogledu usaglašavanja zakonodavstva sa pravnim nasljeđem Evropske unije.

Naglasio je da je "RS, kao stabilniji i bolji dio BiH, stvorila uslove za sigurno ulaganje stranog kapitala i da je opredijeljena i spremna da osigura sve uslove da se ispune zadaci Evropske unije”.

"RS samo učvršćuje BiH kao složenu, decentralizovanu državu, a nikada je ne razgrađuje. Ali, i BiH mora da uvažava dejtonsku RS”, rekao je predsjednik Kuzmanović.

"Zato je potrebno da svi shvate da se ne može ustavnim promjenama oživjeti ideja unitarne BiH sa dominacijom najbrojnije nacije. Jedino se može pružiti veći stepen funkcionalnosti institucija BiH i ostvarivanje prava konstitutivnih naroda naročito u Federaciji BiH”, rekao je predsjednik RS-a.