Damir Arnaut
0

'Kuzmanović ne razumije elementarne pravne činjenice'

FENA
Savjetnik člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića za ustavno-pravna pitanja Damir Arnaut saopćio je danas Feni da se dokumenti koje je Silajdžić prošle sedmice uputio Ustavnom sudu BiH sastoje od dodatnih dokaza da se RS entitet bavi neustavnim vanjsko-političkim aktivnostima.

U svom reagiranju povodom današnje izjave predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića da Silajdžić "ima loše pravne savjetnike koji ga savjetuju da Ustavnom sudu BiH upućuje već presuđen predmet", Arnaut preporučuje entitetskom predsjedniku da se "upozna s osnovnim činjenicama iz ovog predmeta".

  • Po svemu sudeći entitetski predsjednik niti ima pravne savjetnike niti sam razumije elementarne pravne činjenice, s obzirom da je ovaj predmet još uvijek u postupku, naveo je Arnaut.

On ističe kako je Ustavni sud BiH, odlučujući konsenzusom malog vijeća, odbio odobriti privremene mjere, ali je predsjednica suda u toj odluci jasno konstatovala da "odluka o privremenoj mjeri ni u kom slučaju ne prejudicira odluku o dopustivosti, odnosno o meritumu, predmetnog zahtjeva".

Arnaut pojašnjava da dokumenti koje je Silajdžić prošle sedmice uputio Ustavnom sudu BiH predstavljaju dopunu tog zahtjeva i sastoje se od dodatnih dokaza da se RS entitet bavi neustavnim vanjsko-političkim aktivnostima.

  • Ustavni sud BiH će razmatrati i te dokaze kada bude donosio odluku o meritumu, a za tu odluku je dovoljna većina sudija, saopćio je Feni Arnaut.

Podsjećamo, predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović izjavio je danas, komentirajući to što je Silajdžić uputio Ustavnom sudu BiH dodatne dokumente i informacije u vezi sa sporom koji se tiče paralelnih vanjsko-političkih aktivnosti RS-a, kako "lobiranje za interese RS-a ne podrazumijeva lobiranje protiv interesa BiH".

Ocijenio je kako Silajdžić "ima loše pravne savjetnike koji ga savjetuju da Ustavnom sudu BiH upućuje već presuđen predmet kojem se ne može presuđivati ponovo".