BiH
4

Kuvajćani donirali 300.000 KM za dogradnju škole u Dobroševićima

Klix.ba
U Općini Novi Grad Sarajevo danas je potpisan ugovor o realizaciji doniranih finansijskih sredstava za dogradnju Osnovne škole "Dobroševići" u Dobroševićima.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić i Jasmin Mišić, predstavnik kuvajtske firme ARDH AlJazeera, koja je donirala 300. 000 KM za dogradnju ovog školskog objekta.

Radi se o projektu čija realizacija ne može čekati, jer je u Dobroševićima evidentan konstantan rast broja učenika. Trenutno se u ovoj školi nastava odvija u otežanim uslovima. Pohađa je više od 90 učenika po jednom odjeljenju, a nastava se odvija u tri smjene, tako da je neophodno hitno rješavanje problema nedostatka školskog prostora.

"Općina Novi Grad Sarajevo značajno posvećuje pažnju obrazovanju, prije svega osnovnom, obzirom na to da na području općine egzistira 14 osnovnih škola. Imamo sreću da je kuvajtska firma ARDH AlJazeera koja u Dobroševićima gradi rezidencijalno naselje iskazala interes da pomogne dogradnju škole. Oni su poslali pismo namjere i na račun Općine uplatili 300. 000 KM kao njihovo učešće u dogradnji škole. To je za Općinu veoma značajno posebno u ovoj godini kada imamo finansijsku krizu na nivou Kantona od kojeg smo očekivali dio sredstava za rekonstrukciju i dogradnju školskog objekta“, kazao je načelnik Efendić.

Dodao je da je Općina u augustu ove godine potpisala ugovor o sufinansiranju dogradnje škole u Dobroševićima sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih KS. Međutim, planirana sredstva trebala su biti obezbjeđena putem kredita kojeg Skupština KS nije odobrila.

Efendić je naveo da će Općina početkom proljeća objaviti tender za odabir izvođača radova, tako da će rekonstrukcija škole početi iduće godine. Prema predračunu, za realizaciju prve faze projekta potrebno je oko 750. 000 KM. Općina Novi Grad Sarajevo je za narednu godinu planirala 400. 000 KM za dogradnju škole, što će zajedno sa doniranih 300. 000 KM biti dovoljno za realizaciju prve faze projekta.

Jasmin Mišić je objasnio da se nakon investiranja u prvi veliki projekat u BiH, rukovodstvo kompanije ARDH AlJazeera opredijelilo da se bavi društveno odgovornim poslom.

"Donirali smo sredstva u obrazovanje. Vlasnik firme je ponosan što je imao priliku da svoja sredstva uloži u obrazovanje i zaista nam je bila čast uložiti ih u tu svrhu. Ovo je jedan vid zahvalnosti građanima koji žive u Dobroševićima i ostalim novogradskim naseljima, ali i rukovodstvu Općine, koje je pružilo sve kapacitete u realizaciji našeg projekta ARDH AlJazeera 1. Nadamo se nastavku saradnje sa ovom lokalnom zajednicom i očekujemo da će se nastavni proces odvijati u mnogo boljim uslovima nakon realizacije projekta dogradnje škole“, istakao je Mišić.

Savjetnik općinskog načelnika za privredu i komunlane poslove Safet Mešanović napomenuo je da je ARDH AlJazeera također odvojila dio sredstava i dala bankovnu garanciju za sanaciju pristupne ceste kod rezidencijalnog naselja u Dobroševićima, a koja prolazi pored škole.