BiH
7

Kutleša: Zvizdić neće biti razriješen ni nakon 15. marta

Piše: Er. M.
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Denis Zvizdić (Foto: Klix.ba)
Denis Zvizdić neće biti razriješen dužnosti ako ne izvrši imenovanje Vijeća ministara BiH u predviđenom zakonskom roku jer to nije predviđeno Zakonom, kazao je za Klix.ba generalni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, imenovanje i potvrđivanje predsjedavajućeg Vijeća trebalo bi biti obavljeno u roku od 22 dana od dana konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Podsjećamo, Zastupnički dom konstituiran je 9. decembra 2014. godine, a Denis Zvizdić imenovan je za mandatara 11. februara 2015. godine, dakle dva mjeseca nakon isteka krajnjeg roka.

Generalni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša rekao je za Klix da bi potvrđeni mandatar trebao u roku od 35 dana izvršiti imenovanje ministara i zamjenika ministara, te u tom periodu tražiti i potvrdu Zastupničkog doma o novom sazivu državne vlade.

"U tom periodu od 35 dana treba obaviti sve potrebne radnje i aktivnosti u vezi sa imenovanjem. To znači da bi zakonski sve to trebalo obaviti do 15. marta. Ako se imenovanje ne izvrši u predviđenom roku, to neće biti ništa neobično. To će biti samo jedan u nizu probijenih rokova. Sjetimo se da je u prošlom sazivu Vijeće ministara BiH radilo u tehničkom mandatu više od godinu dana", rekao je Kutleša.

Ukoliko uzmemo u obzir da još nisu istaknuta imena ministara, a kamoli popunjeni obrasci i izvršene provjere od Centralne izborne komsije (CIK) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), očito je da će se imenovanje novog saziva Vijeća ministara dogoditi nakon utvrđenog roka.

"Svakako, novoimenovanom mandataru predstoji mnogo posla. Nakon svih provjera, imena je potrebno dostaviti i povjerenstvu Parlamentarne skupštine, tako da će se imenovanje najvjerovatnije dogoditi nakon predviđenog roka, što ne bi bilo prvi put", smatra Kutleša.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, Denis Zvizdić, čak i ukoliko ne izvrši imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH u predviđenom roku, neće biti razriješen dužnosti.

"Zakon govori samo u kojem roku predsjedavajući mora imenovati novi saziv, ali isto tako ne kaže da se mandatar razrješava, odnosno da mu prestaje funkcija predsjedavajućeg. To nije zakonom definisano", kazao je Kutleša.

On je dodao da nije tačna informacija da je 11. mart krajnji rok u kojem bi Zvizdić trebao imenovati novi saziv Vijeća ministara, nego da je to 15. mart.

"Ukoliko i ne bude imenovano Vijeće ministara BiH, novi mandatar neće biti razriješen. Zašto bi Predsjedništvo BiH imenovalo novog mandatara kada ni ovaj nije iskoristio svoj mandat", rekao je Kutleša.

Kutleša smatra da je Zakon o Vijeću ministara BiH dobar i da nema nikakve veze s tim što politički akteri ne mogu ispuniti zakonske rokove. On dodaje da u svakom slučaju ne bi bilo dobro ukoliko bi se odužio proces imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

"U svakom slučaju nije dobro, ali Zakon nudi rješenje i za takvo nešto. On kaže da dosadašnji saziv obavlja poslove Vijeća ministara u tehničkom mandatu sve do imenovanja novog saziva, odnosno dok Vijeće ne bude u kapacitetu da može odlučivati", zaključio je Kutleša.

U Zakonu o Vijeću ministara BiH se ne spominju političke stranke bez kojih nije moguće izvršiti formiranje vijeća. Mandatar je svjestan da imenovanja mora obaviti u konsultaciji sa političkim strankama, jer u suprotnom ne bi imao nikave šanse da u njegovom vijeću prođu prijedlozi zakona koje upućuje državnom parlamentu u kojem sjede delegati političkih stranaka.