BiH
0

Kutle progovorio nakon deset godina medijske šutnje

FENA
Miroslav Kutle i Damir Alagić
Miroslav Kutle i Damir Alagić
U Hrvatskoj već dva desetljeća postoji tehno-menadžerski lobi koji upravlja svim političkim procesima zbog kojih sam u "Kafkinom procesu", izjavio je najpoznatiji hrvatski tajkun 90-ih Miroslav Kutle, nakon deset godina medijske šutnje, navodeći da je u predmetu "Tisak" proveo 21 mjesec u pritvoru zbog procesa u kojem nema presude.

Kutle je u ekskluzivnom intervjuu za Federalni radio - politički magazin "Crno-bijelo-sivo" izjavio da je proces njegovog progona počeo još 1999. kada je on podnio kaznenu prijavu protiv tadašnjeg predsjednika Vlade Zlatka Mateše i guvernera Narodne banke Hrvatske Marka Škrebe. zbog njihove uloge u „rasprodaji Hrvatske“.

Istaknuo je kako je to bio početak procesa uništenja njegove kompanije "Globus grupe" koja je zapošljavala desetak hiljada ljudi, te kako su protiv njega pokrenuti brojni sudski procesi u kojima nije bio cilj da ga se osudi već da ti procesi traju deset, dvanaest godina i da ga se tako izopći iz javnoga, društvenog i poslovnog života.

"Kad čovjek hoda više od pedeset posto radnih dana u mjesecu po sudovima, on se ne može povetiti ničemu drugom - ti ciljevi su postignuti", kaže Kutle.

U kontekstu predmeta "Gradski podrum" iz 1992. godine zbog kojeg je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora, Miroslav Kutle vjeruje da će uspjeti vanrednim pravnim lijekovima - ustavnom tužbom dokazati da ne može biti kriv za kazneno djelo koje nije postojalo u zakonu u trenutku počinjenja.

"Bio sam na čelu kompanije koja je zapošljavala deset hiljada ljudi i koja je u jednom teškom trenutku u Hrvatskoj održavala socijalnu ravnotežu. Kao čelnik donosio sam malo odluka jer su postojale upravna društva, nadzorni odbori koji su imali sisteme odlučivanja. Kako bi me se stavilo u kazneni progon, dodjeljena mi je uloga onog ko potiče na izvršenje gospodarskog kaznenog djela“, kaže Kutle, tvrdeći da je apsurdno da je poticao ljude da napravi štetu kompanijama koje su bile u njegovom stoprocentnom vlasništvu.

Kutle je izjavio da vjeruje u bh. pravosuđe, kao i da će Gradski podrum zbog kojeg je osuđen u Hrvatskoj biti predmet pravosudnih organa Bosne i Hercegovine čiji je domicilni državljanin. "Ne može se desiti da pred bosanskim sudovima procesi traju više od deset godina", kazao je Kutle i potvrdio da je ekspertizu u slučaju Gradskog podruma uradio Ekonomski institut iz Sarajeva.

Na pitanje smatra li se žrtvom HDZ-ove politike i sistema "200 bogatih obitelji" kako je to zamislio Franjo Tuđman, odgovorio je da ta priča u oficijelnom sustavu nikada nije izrečena. "U ratu je postojala ideja da se ključne hrvatske vrijednosti i imovina ne rasproda na brzinu. Ako je i bila ideja o skupini koja će upravljati cjelokupnom imovinom Hrvatske, ja ne spadam u tu kategoriju, jer sam 98 posto dionica kupio na tržištu i berzi“, kazao je Kutle.

Na pitanje da li je htio napustiti Bosnu i Hercegovinu kako su spekulirali neki hrvatski mediji, Miroslav Kutle u intervjuu za Federalni radio je negirao bilo kakav bijeg te potvrdio da ima poslovne planove u ovoj zemlji.

Komentirajući posljednju aferu vezanu za bivšeg hrvatskog premijera Ivu Senadera i eventualnu njegovu povezanost sa slučajem "Hypo banke", Kutle je negirao da je Sanaderu dao proviziju od 800.000 maraka za kredit kod Hypo od četiri miliona, odgovorivši da ne postoji provizija od 20 posto, već reket.

"U posljednjih deset godina nitko od oficijelnih hrvatskih državnih tijela nije postavio pitanje na tu temu, najbolji odgovor je koliko je to autentično. Sanader je bivši, Hrvatska je u ozbiljnom vremenu raščišćavanja i mislim da će izaći iz svega jača", kazao je Miroslav Kutle.