Banja Luka
0

Kusturica predstavio knjigu "Smrt je neprovjerena glasina"

SRNA
Proslavljeni srpski filmski reditelj Emir Kusturica danas je u Banjoj Luci predstavio autobiografsku knjigu "Smrt je neprovjerena glasina", koja je najprodavaniji naslov u Srbiji u ovoj godini.

"Ova knjiga pisana je 15 godina, ali je materijal za nju zapravo prikupljan u 25 godina. Ona je, između ostalog, nastala i iz političkih razloga i ne postoji nijedno mjesto na svijetu na kojem nije pisana", rekao je Kusturica u prepunoj sali Kulturnog centra "Banski dvor".

On je zahvalio kompaniji "Novosti", koja je izdavač knjige, za  veliku  pomoć  i toleranciju  u posljednje dvije godine, koliko je trajala priprema materijala za štampu.

"Moj pristup je bio da pišem, ne da bih postao popularan, već da se ne bih zastidio svog života", naglasio je Kusturica.

Direktor kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić rekao je da je ova knjiga za 20 dana u Srbiji i Republici Srpskoj prodata u 40.000 primjeraka, a u ovoj godini izaći će i njeno treće izdanje.

"Ovu knjigu napisao je čovek velike duhovne snage i prestiža. Ovo je sjajna knjiga za svačije ruke", istakao je Vukotić.

Govoreći o sadržaju autobiografije, predsjednik Matice srpske u RS Mladen Šukalo naveo   da  knjiga    obiluje poetizacijom, kao i svaki Kusturičin film.
Današnjoj promociji prisustvovali su predsjednik RS Milorad Dodik, vršilac dužnosti predsjednika Vlade Anton Kasipović, brojni ministri i nosioci javnih funkcija, te društveni i kulturni radnici Banjaluke i RS.