BiH
3

Kusturica: Kako je genocidno nešto što gradi multietičnost u BiH

Anadolija
Kontraverzni reditelj Emir Kusturica žestoko se obrušio na stavove uglednih stručnjaka za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa i bosanskohercegovačkih intelektualaca koji su kritizirali njegov pokušaj otimačine kamena s nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, austrougarske kule Petrinja iznad Trebinja, kao i sam projekt Andrićgrad u Višegradu, za koji je taj umjetnik namjeravao uzeti kamen.

Na pitanje urednika Agencija Anadolija (AA) kako komentira posljednja dešavanja u vezi s Andrićgradom, te, posebno, nezadovoljstva građana Trebinja zbog neuspjelog uklanjanja kamena s kule Petrinja, reditelj Kusturica je odgovorio salvom optužbi na AA zbog navodno lošeg izvještavanja o njegovom projektu:

"Kako imaš hrabrosti da me nazoveš nakon teksta da je Andrićgrad dovršetak genocida u Višegradu? Pa, gdje ja mogu praviti završetak genocida!?", kazao je u telefonskom razgovoru izrevoltirani Kusturica.

Po njemu, sporno što je AA prenijela stav jednog od akademika Muhameda Filipovića o Andrićgradu, vrijeđajući jednog najuglednijih bh. intelektualaca tvrdnjama "da ga ne razumiju ni njegova djeca, a kamo li Turska".

Na našu konstataciju da ugledni profesori i analitičari imaju pravo da kažu svoj stav o njegovom projektu, Kusturica je nastavio u svom stilu:

"Imaju pravo da kažu da ja pravim genocidnu tvorevinu... Pa, zovi ovdašnjeg šefa Stranke demokratske akcije (predsjednik OO SDA Višegrad Bilala Memiševića, op. a.), pa ga pitaj da li je ovo genocidna tvorevina. Kako može biti genocidna tvorevina nešto što počinje da gradi multietnički život u Bosni. Kako to može biti genocidno", pitao se Kusturica.

Na konstataciju da želimo prenijeti i njegov stav, Kusturica je rekao:

"Me ne moraš ga prenositi, ne interesira me šta vi mislite, šta vi pišete, pišite šta god hoćete... Napišite da je dva puta genocidno", rekao je Kusturica.

Andrićgrad se gradi na ušću Bijelog Rzava u Drinu, u neposrednoj blizini čuvenog mosta Mehmet-paše Sokolovića, koji se nalazi na listi svjetske kulturno-historijske baštine UNESCO-a. Kusturicin projekt započet je, simbolično, na Vidovdan 2011. godine, odnosno na godišnjicu Kosovske bitke Srba i Turaka 1389. godine.

Afera s kamenjem iz Trebinja eskalirala je kada su stanovnici hercegovačkog grada prije nekoliko dana automobilima blokirali put i spriječili odvoženje kamena sa trebinjskog spomenika-tvrđave u Višegrad.

U junu prošle godine predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i kontraverzni režiser Emir Kusturica predstavili su u Beogradu projekt izgradnje Andrićgrada, odnosno Kamengrada u Višegradu, i istakli da će on "projektirati duh Republike Srpske, koji proističe iz Andrićeve literature, iako je ona nastala davno prije formiranja Rrepublike Srpske".

Krajem aprila ove godine gradilište Andrićgrada je, zajedno sa Kusturicom i Dodikom, posjetio i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Krajem ovog mjeseca, tačnije 28. juna, navršit će se tačno godinu dana otkako je Kusturica započeo s gradnjom Andrićgrada. Od tada pa do danas ovo gradilište je posjetio veliki broj zvaničnika Republike Srpske i Srbije. Kako su pisali srbijanski mediji, oni su prilikom svake posjete bili iznenađeni brzinom gradnje i napretkom radova.

Samo u toku prošle godine izgrađeno je više nego što je prvobitno bilo planirano prvom fazom gradnje, a do sada je pod krov stavljeno oko 11.000 kvadrata.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će na Vidovdan ove godine (28. juni) biti proslavljen završetak zgrade lokalne uprave, pozorišta i Andrićevog instituta, koji se gradi sredstvima vlada RS i Srbije. On je tada, također, izjavio da će se općinska administracija istog dana preseliti u Andrićgrad, u nove uvjetne prostorije čiji će vlasnik i biti Općina Višegrad.