BiH
3

Kušljugić: Funkcioniranje Elektroprenosa BiH nije ugroženo

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zakon o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH (Elektroprenos BiH) koji je ove sedmice izglasan po hitnom postupku u Predstavničkom domu PSBiH donešen je iz dva razloga.

Prvi je neophodnost izvođenja prvog koraka u deblokiranju "Elektroprenosa BiH" što je uslovljeno uspostavom nove i funkcionalne uprave te usvajanjem finansijskih izvještaja kako bi se znalo stvarno stanje u poslovanju ove kompanije, kazao je u izjavi za Agenciju Fena poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu PSBiH Mirza Kušljugić.

Drugi korak, dodao je, jeste očigledna potreba da se sredstva koja leže na računu u iznosu od 300 miliona KM, sada oročena po niskim kamatnim stopama, aktiviraju prvenstveno u pokretanje investicionog ciklusa "Elektroprenosa BiH" što zahtijeva i usvajanje finansijskih planova.

"Zbog nelikvidnosti budžeta entiteta koji su nastali uslijed nemogućnosti povlačenja sredstava MMF-a, a zbog kašnjenja s usvajanjem budžeta BiH, zakon je išao u ovom obliku. Nadalje, sredstva "Elektroprenosa BiH" su planirana u budžetima entiteta pa je ovaj korak promjene zakona u državnom Parlamentu bio logičan slijed događaja. Čude malo one stranke koje su glasale za budžet, a nisu za ovaj zakon", kazao je Kušljugić.

Ističe da eventualna planirana podjela profita od 100 miliona KM neće ugroziti ni investiranje ni funkcioniranje "Elektroprenosa BiH".

"Na računu ostaje još 200 miliona KM koje u najoptimalnijoj situaciji neće biti moguće potrošiti u periodu od tri do pet godina", zaključio je Kušljugić.

Pojašnjava da na sastanku u Briselu koji je održan prošle godine nije bilo govora o bilo kakvoj zabrani do 2016. godine već je tada definirana procedura koja bi dovela do eventualnih izmjena zakona i mogućnosti povlačenja profita prije isteka 2016.

Međunarodna zajednica je izrazila zabrinutost zbog ovih izmjena zakona jer, kako navode, on ne oslikava ključne zaključke usaglašene između Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH te ministara oba entiteta nadležnih za sektor energetike s jedne strane i Evropske unije s druge strane tokom sastanka na ministarskom nivou održanom u Briselu 13. novembra 2012. godine.

U zaključcima iz novembra prošle godine je navedeno da raspodjela neto dobiti Elektroprenosa BiH prije 2016. godine ne bi trebalo da bude urađena sve dok uprava kompanije nije u potpunosti funkcionalna, revizija finansijskih računa obavljena te najvažnije – da su usvojeni pouzdani investicioni planovi, koji će sadržavati sve platne obaveze, uključujući vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama.

Evropska komisija smatra da se ovim izmjenama zakona u pitanje dovodi nesmetano srednjeročno i dugoročno funkcioniranje "Elektroprenosa BiH" i visokonaponske mreže u čitavoj zemlji.