BiH
58

Kurz i Martonyi dolaze u četvrtak u BiH, Pusićeva i Hague stižu u petak

Piše: T. Sekulić
Sebastian Kurz (Foto: AFP)
Sebastian Kurz (Foto: AFP)
Ministri vanjskih poslova Austrije i Mađarske, Sebastian Kurz i Janos Martonyi, u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini dolaze u četvrtak, 27. marta, potvrđeno je za Klix.ba. Ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić i ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague u BiH će doputovati u petak, 28. marta.

Kurz i Martonyi dolaze u jednodnevnu posjetu BiH kako bi i lično podržali nastojanja BiH da se približi Evropskoj uniji i NATO savezu.

Kako saznajemo, Kurz i Martonyi će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, a razgovarat će i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumžijom.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo također će se sastati sa Kurzom i Martonyiem.

Kako je najavljeno, tema razgovora biti će aktuelna društveno-politička situacija u Bosni i Hercegovini sa akcentom na euroatlanske integracije.

Šefovi diplomatija Hrvatske i Velike Britanije u glavni grad BiH stići će u petak, kako bi prisustvovali konferenciji "Prevencija seksualnog nasilja u sukobima - osnaživanje uloge sigurnosnih snaga u operacijama podrške mira", potvrđeno je za Klix.ba.

Sa Hagueom i Pusićevom sastanke na marginama međunarodne konferencije održat će ministar Zlatko Lagumdžija.