BiH
0

Kurtović: Činovanje u Armiji BiH

Sarajevo-x.com/BIRN
Na suđenju Zijadu Kurtoviću, optuženom za zločine protiv Hrvata počinjene na području Drežnice (Hercegovina), dva svjedoka Tužilaštva BiH tumačila su strukturu vojnih formacija i pravila činovanja u Armiji BiH.

Hamza Ajanović je 1994. godine kao član komande Četvrtog korpusa Armije BiH boravio u Drežnici zbog kontrole funkcionisanja sistema rukovođenja i komandovanja Samostalnog bataljona “Drežnica”. U toj kontroli konstatovao je da funkcioniše vod Vojne policije u okviru ovog bataljona.

Na pitanje tužiteljice da li je znao ko je bio komandant voda Vojne policije, Ajanović je odgovorio da vjerovatno jeste.

“Ali mi to nije bilo bitno. Moguće je da sam upoznao tog čovjeka, ali ne sjećam se detalja”, rekao je svjedok, dodavši da je “moguće” da je Zijada Kurtovića upoznao prilikom te posjete Drežnici, ali da se toga “ne sjeća”.

Zijad Kurtović se tereti kao zapovjednik voda Vojne policije Samostalnog bataljona “Drežnica”, koji je bio u sastavu Armije BiH. Prema navodima optužnice, u drugoj polovini 1993. godine u katoličkoj crkvi Svih Svetih u Donjoj Drežnici, opština Jablanica, Kurtović je mučio i zlostavljao 20 zarobljenih Hrvata, nanoseći im tjelesne i psihičke povrede.

Hasan Hakalović, takođe svjedok Tužilaštva, bio je komandant 445. brigade u sastavu Četvrtog korpusa Armije BiH.

Hakalović je izjavio da je u to vrijeme znao da je u Drežnici postojao bataljon u sastavu Četvrtog korpusa, ali nije znao da li je u bataljonu postojao vod Vojne policije.

Tužilaštvo je predočilo izjavu ovog svjedoka datu tokom istrage 13. novembra 2006. godine, kada je Hakalović rekao kako je u okviru Drežničkog bataljona postojala Vojna policija koja je bila nadležna za Drežnicu.

“Vojna policija može i ne mora postojati”, rekao je svjedok, ne objasnivši do kraja razliku u svojim iskazima.

Oba svjedoka izjavila su da su činove mogli dobiti samo oni pripadnici Armije BiH koji su komandovali nekim jedinicama. U unakrsnom ispitivanju, Hasan Hakalović dodao je da su činovani “zaslužni vojnici”. Prema optužnici, Kurtović je 1994. godine unaprijeđen u čin poručnika.

Suđenje Zijadu Kurtoviću nastaviće se 13. decembra 2007. godine, kada će biti ispitana još dva svjedoka Tužilaštva.