BiH
0

Kurteš i Moore o novom Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick W. Moore sa saradnicima danas je posjetio Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova (FMUP), gdje ga je primio ministar Predrag Kurteš.

U dužem, srdačnom razgovoru visoki gost je upoznat o dinamici realizacije čitavog niza, posebno zakonskih projekata na kojima je u FMUP-u rađeno u proteklom periodu.

Prvi zamjenik visokog predstavnika upoznat je o načinu, dinamici i procedurama donošenja novog Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH.

Ministar Kurteš je još jednom istakao da ovaj zakonski tekst ne dovodi u pitanje operativnu i finansijsku samostalnost Federalne uprave policije (FUP), ali insistira na odgovornosti, posebno u segmentu preuzimanja odgovornosti Vlade Federacije BiH, ministra unutrašnjih poslova, kao i direktora FUP-a za rezultate postignute u oblasti sigurnosti na području Federacije BiH.

Imajući u vidu značaj Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, prvi zamjenik visokog predstavnika, amabasador Moore je potcrtao važnost transparentnosti procesa izrade teksta Zakona kroz konsultacije koje bi aktivno uključile sve zainteresirane strane, prije svega policiju, kako bi se osiguralo da novi Zakon uživa povjerenje svih.

"Svaka nova inicijativa treba da unaprijedi zakone o unutrašnjim poslovima na način da se osigura operativna i finansijska nezavisnost policije, uz izbjegavanje neadekvatnog političkog utjecaja na operativni rad policije".

Ambasador Moore je iskazao potpunu spremnost OHR-a da pomogne i podrži ovaj proces.

Izražavajući zahvalnost za učinjenu posjetu i sve što OHR čini s ciljem podrške i pomoći ovom ministarstvu, ministar Kurteš je naglasio da buduća saradnja i partnerski odnos između FMUP-a i OHR-a predstavljaju zajedničko opredjeljenje koje nema alternativu, saopćeno je iz FMUP-a.