BiH
0

Kurteš i Feller o sprječavanju nasilja na sportskim terenima

FENA
Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš posjetio je danas u Sarajevu šefa Policijske misije Evropske unije (EUPM) u Bosni i Hercegovini Stefana Fellera na njegov poziv.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, posebno o incidentima izazvanim od navijačkih grupa u Mostaru i Sarajevu, koji su opravdano uznemirili javnost, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Kurteš je rekao da nepostojanje državnog zakona o sprječavanju nereda na sportskim stadionima otežava rad policije u ovoj oblasti te izvijestio komesara o koracima koji se preduzimaju na preveniranju nemilih događaja.

Feller je izrazio spremnost Misije EUPM-a da u tome pruži svaku vrstu pomoći i saradnje.

Podržao je inicijativu čiji je cilj donošenje do 31. oktobra strategije za sprječavanje nasilja na sportskim terenima.

Istakao je širi kontekst ovog problema i izrazio uvjerenje da u njegovom rješavanju treba da bude uključen najširi front društvenih snaga. Zajedničko i sinhronizovano djelovanje policijskih komesara i kantonalnih ministara unutrašnjih poslova, odnosno federalnog ministra i direktora Federalne uprave policije je neophodno jer je bez sumnje riječ o zajedničkoj odgovornosti, svakog unutar svoje nadležnosti, saopćeno je.

Naglasivši korektnu saradnju s direktorom Federalne uprave policije, ministar Kurteš je upoznao Fellera o aktivnostima koje Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i on preduzimaju u vezi s unapređenjem zakonske regulative koja reguliše oblast unutrašnjih poslova u FBiH.

U pripremi je zakon o unutrašnjim poslovima u FBiH, rekao je dodavši da je usaglašeni tekst nacrta dostavljen Vladi FBiH još u decembru 2009., ali do danas nije bio razmatran.

S obzirom na protok vremena od tada, u toku su određene, za suštinu zakona nebitne dopune, a nakon toga će biti predloženo Vladi FBiH da nacrt zakona dostavi u parlamentarnu proceduru.

Bit će predloženo i da u parlamentu bude razmatran u redovnom postupku, što podrazumijeva dva čitanja i javnu raspravu, čime će biti osigurana puna transparentnost njegovog donošenja.

Komesar Feller je naglasio da je stav Misije EUPM-a u vezi s harmonizacijom zakona o unutrašnjim poslovima u kantonima, odnosno donošenjem zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, jasan i nepromijenjen.

Ministar Kurteš ima punu podršku EUPM-a u aktivnostima čiji je cilj jačanje zakonskog okvira unutar kojeg će operativna neovisnost policijskih snaga biti neupitna uz istovremeno precizno određenu raspodjelu odgovornosti onih koji operativno rukovode policijskim snagama u odnosu na predstavnike izvršne vlasti u kantonalnim vladama, odnosno Vladi Federacije BiH, koji obnašaju ministarske funkcije, saopćeno je iz FMUP-a.