BiH
0

Kurteš dodijelio uvjerenja nositeljima najviših ratnih priznanja

FENA
Federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš primio je u četvrtak članove porodica posthumno odlikovanih pripadnika MUP-a i nositelje najviših ratnih priznanja i uručio im uvjerenja kojim se ponovno uvode u prava koja proistječu iz statusa nositelja najvišeg ratnog priznanja - "Zlatne policijske značke", odnosno "Zlatne policijske zvijezde".

Radi se o devet pripadnika MUP-a RBiH od kojih je pet odlikovano posthumno, a kojima su tokom 2005. nakon stupanja na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica i izmjene određenih podzakonskih akata ta prava uskraćena.

Obraćajući se prisutnima, ministar Kurteš podsjetio je da je neposredno nakon preuzimanja dužnosti u martu ove godine obaviješten da je određen broj policajaca iz ratnog perioda, nositelja najviših ratnih priznanja, "nečijim nalogom ili nekom procedurom" izvedeni iz tog prava, a što je bio povod za reviziju tog postupka.

"Prvi nalog koji sam kao ministar uopšte izdao mojim saradnicima bio je da izvrše reviziju kompletnog postupka, otklone sve uočene nepravilnosti i učine sve da se ova nepravda ispravi", kazao je Kurteš, istaknuvši da je cijeli postupak proveden u skladu sa zakonom.

Tokom spomenute revizije utvrđene su određene manjkavosti te su se primjenom postojećih pravilnika i njihovim dopunama stekli uvjeti da se devetorica saboraca, pripadnika MUP-a i njihove porodice ponovno uvedu u prava.

Istovremeno, ministar Kurteš je uime FMUP-a uputio izvinjenje porodicama posthumno odlikovanih i nositeljima najviših ratnih priznanja za sve neprijatnosti i nepravdu koju su pretrpjeli u međuvremenu, čekajući da im se vrati njihovo na najčasniji način stečeno zakonsko pravo.

Zadovoljstvo činom vraćanja statusa koji im je bio neopravdano oduzet iskazali su nositelji najviših ratnih priznanja Asad Omerović i Esad Čengić, istovremeno, izražavajući zahvalnost ministru Kurtešu za angažman na tom planu.

Uvjerenja o vraćanju statusa nositelja najvišeg ratnog priznanja uručeni su porodicama posthumno odlikovanih pripadnika MUP-a - Almedina Šišića, Dalibora Mutavdžije, Zijada Kaljevića, Ševala Bećirevića i Abida Ramovića, kao i nositeljima najviših ratnih priznanja Asadu Omeroviću, Kasimu Spahiću, Nerminu Bećireviću i Esadu Čengiću.