BiH
114

Kurilić: Odziv doborovoljnih davalaca krvi u BiH ispod standardnog prosjeka u svijetu

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juni danas su ispred katedrale "Srce Isusovo“ u Sarajevu obilježili predstavnici Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, Crvenog križa Kantona Sarajevo i Udruženja doborvoljnih davalaca krvi KS.

"Darovati kriv je važno radi velikog broja pacijenata koji se svakodnevno operiraju zbog bolesti i povrjeđivanja. Za davaoce to nije štetno to jest korisno je, posebno ako osjeća sreća i zadovoljstvo jer je nekom spašen život. Zato je ovogodišnji moto Svjetske zdravstvene organizacije 'Hvala vam što spašavate moj život'" rekla je direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Jasminka Kurilić.

U BiH je, ističe, odziv dobrovoljnih davaoca krvi 1,8 posto što je ispod standardnog prosjeka u svijetu koji iznosi četiri posto.

Iz tog razloga organizatori su upriličili danas i niz promotivnih aktivnosti u okviru kampanje "Nema opravdanja, daruj krv“ da bi podigli svijest građana o značaju dobrovoljnog darivanja krvi.

"U BiH naravno postoje stalni davaoci, koji svaka tri (muškarci) ili četiri (žene) mjeseca daruju krv. To je najhumanija i najplemenitija stvar koju čovjek može uraditi u svom životu, jer jedna doza darovane krvi može spasiti do tri života", istakla je glasnogovornica kampanje Amina Kurtagić.

Poručila je da zainteresirani davaoci mogu darovati krv svaki dan od 8.00 do 19.00 sati odnosno da kontaktiraju Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH na broj telefona 033 567 302, a bit će im omogućen prijevoz od kuće do Zavoda i nazad.

U mnogim zemljama svijeta potražnja za krvi premašuje postojeće zalihe pa su transfuzijske službe suočene s izazovima prikupljanja dostatnih zaliha sigurne krvi.

Dobrovoljni, neplaćeni i redovni davaoci krvi najsigurnija su skupina davatelja zbog zaštite od bolesti koje se šire putem krvi (primjerice HIV/AIDS).

Do 2020. godine cilj je Svjetske zdravstvene organizacije postići u svim zemljama prikupljanje krvi samo od dobrovoljnih, neplaćenih davaoca krvi.