Kadrovske promjene
1

Kurić zamijenio Kešu na čelu Komisije za izbor i imenovanja

FENA
Mirvad Kurić
Mirvad Kurić
Na današnoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je završena u Sarajevu, poslanik Mirvad Kurić, član Saveza za bolju budućnost BiH, imenovan je na čelo parlamentarne Komisije za izbor i imenovanja umjesto Safeta Keše, poslanika Stranke demokratske akcije.

Umjesto Željka Asića iz Hrvatske stranke prava, u parlamentarnu komisiju za informisanje imenovana je Tanja Vučić, članica Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Jasenko Selimović, šef Kluba Socijaldemokratske partije BiH, izjavio je povodom ovih kadrovskih promjena da Kešo i Asić ne mogu ostati na rukovodećim pozicijama u navedenim parlamentarnim radnim tijelima jer opstruiraju njihov rad.

Poslanici Stranke demokratske akcije i ostalih koje više ne čine parlamentarnu većinu već duže ne dolaze na sjednice u Predstavničkom domu, komentirano je ovih dana u Parlamentu.

Kešo je opstruirao zahtjev za raspisivanje konkursa za izbor tri člana Upravnog odbora Radio-televizije FBiH, rekao je danas Jasenko Selimović iz Socilajdemokratske partije BiH te dodao da smjena s rukovodećih pozicija ne znači da su Kešo i Asić izbačeni i iz članstva navedenih tijela.

Fehim Škaljić, aktuelni predsjedavajući Predstavničkog doma, zbog njegovog nedavnog imenovanja na tu funkciju, razriješen je danas članstva u parlamentarnim radnim tijelima.

Ovoj sjednici Predstavničkog doma, koja je otvorena jučer, od početka nisu prisustvovali poslanici Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH i Hrvatske stranke prava, a u današnjem nastavku su izostali i poslanici Narodne stranke "Radom za boljitak".

Svi navedeni politički subjekti, izuzev Stranke za BiH, bili su zajedno sa Socijaldemokratskom partijom BiH u donedavnom koalicijskom savezu.

Nova parlamentarna većina, koju sa Socijaldemokratskom partijom čine i Savez za bolju budućnost BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH te Hrvatska demokratska zajednica 1990, formirana je nakon što su socijaldemokrati objavili raskid koalicionog partnerstva sa Strankom demokratske akcije.

Krajem juna su izvršene i kadrovske promjene na rukovodećim pozicijama u Predstavničkom domu Federacije pa je umjesto predsjedavajućeg Denisa Zvizdića (Stranka demokratske akcije) imenovan Fehim Škaljić (Savez za bolju budučnost BiH), a umjesto dopredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda Stanka Primorca, člana Hrvatske stranke prava, pozicioniran je Tomo Vidović, kadar Socijaldemokratske partije BiH.