BiH
0

Kurić bh. kiparki Ani Kovač: Pokušajte se ponovno posvetiti svojoj profesiji

FENA
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić posjetio je danas bosanskohercegovačku kiparku Anu Kovač, kojoj je rješenje o deložaciji iz porodičnog stana u ulici Mula Mustafe Bašeskije na broju 27 prolongirano do daljnjeg, a koja ga je informirala da u odluci suda ne stoji nikakvo obrazloženje, te da je ona na toj adresi već 60 godina.

Kovač je rekla da je tužno da papirologijom mora dokazivati pravo na svoj život, te da je Općina Centar najavila da bi uz pomoć Starog Grada mogla naći zamjensko rješenje, jer je presuda donesena na osnovu netačnih podataka.

Dodala da jedva čeka da svoje pitanje riješi jednom zauvijek, ali je "žalosno da u svojoj sedamdesetoj godini nije ostvarila uvjete za normalan život i rad".

Kovač je istakla da je cijeli svoj život provela u Sarajevu, gdje rođena, odrasla i stvarala umjetničku karijeru.

"Sramotno je da me danas žele ostaviti na ulici, bez ikakvog konkretnog rješenja. Moja mama je nedavno umrla, a ja za toliko godina zbog neispunjenih uslova nisam uspjela otkupiti ovaj stan", kazala je Ana, te dodala kako je njena majka s kojom je živjela željela još davno zamijeniti taj stan, ali je čekala da nađe adekvatan u kojem bi mogla smjestiti Anin atelje.

Navela je da je posljednju izložbu imala povodom Dana državnosti u Briselu 2013.

"Moja djela su bila cijenjena i u periodu bivše Jugoslavije, a sad nemam volje ni da radim ni da stvaram, jer me ovaj proces deložacije koji traje više od tri godine i psihički i fizički umorio", navela je Kovač.

Tokom posjete ministar Kurić je potcrtao da resorno ministarstvo neće dozvoliti da Ana Kovač završi na ulici, te joj je predložio da se ponovno okrene svom stvaralačkom radu, a ministarstvo će osigurati sve uvjete koji su potrebni za njihovu prezentaciju.

Kovač se složila s ministrom i nagovijestila da bi mogla praviti radove od stiropora koji je izuzetno lagan i podatan, dok za rad sa drugim kiparskim materijalima pomalo gubi snagu, saopćeno je iz Pres-službe KS.