BiH
565

Kurban-bajram: Veliki broj vjernika na centralnoj bajramskoj svečanosti u Sarajevu

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Centralna bajramska svečanostu povodom Kurban-bajrama održana je jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a predvodio je reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović.

Nakon klanjanja Bajram-namaza reis Kavazović je pročitao i posebnu bajramsku hutbu.

Kao i svakog Bajrama i ove godine Gazi Husrev-begova džamija bila je premala da primi sve vjernike, zbog čega su se safovi formirali i u haremu, ali i na ulici ispred džamije.

U hutbi upućenoj vjernicima Kavazović je naročito naglasio da životni put svakog vjernika zahtjeva odricanje i žrtvu. Pozvao je na međusobnu solidarnost i poštovanje.

"Neka nas Kurban-bajram, baš kako mu i ime govori, podsjeti na iskonsko nastojanje da se približimo Allahovoj milosti, ali i bratu i sestri kojima smo potrebni. Smisao kurbana jeste da nas približi jedne drugima, da ojača našu porodicu i društvo u kojem živimo.Tu priliku imamo u danima pred nama i iskoristimo je na pravi način. Tako ćemo naše probleme lakše rješavati i mirnije ići putovima naše sudbine", istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Pozvao je na podizanje porodica, odgajanje djece i očuvanje zajedništva.

"Svima vama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka bajramska radost ispuni naša srca i uđe u naše porodice i domove", zaključio je Kavazović u svojoj bajramskoj čestitci.