Direktor Instituta za hidrotehniku
38

Kupusović: Elektrane graditi brižljivo, s okolišno održivim kriterijima

FENA
Tarik Kupusović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Tarik Kupusović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Dok imamo izbora u gradnji energetskih postrojenja, na nama je da izaberemo najmanje zlo", rekao je danas u Sarajevu Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku, tokom redovne nedjeljne sesije asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

Korištenje hirdoenergije, ako se brižljivo vode projekti, najmanje je 'zlo', dodao je govoreći o temi "Hidroenergija i alternative - razmatranje okolišnih aspekata".

Male hidroelektrane su općeprihvaćen način korištenja obnovljivih održivih izvora energije, ali njihova izgradnja treba da bude vođena brižljivim projektima koji vode računa o okolišnom sistemu, što znači i o stavu te interesima lokalne zajednice, Kupusovićev je stav.

U Bosni i Hercegovini, u oba entiteta, zakoni propisuju izradu studija utjecaja svih elektrana na okoliš i usaglašeni su sa standardima Evropske unije, napomenuo je, navodeći primjere iz zemlje i svijeta da su se neke takve gradnje pokazale lošim investicijama.

Ubuduće se treba osloboditi i 'tajnovitosti' kakva je vladala u vezi s elektranama te stvarala otpor javnosti prema gradnji, kaže Kupusović i navodi primjere da u blizini već postojećih elektrana i brana prolaze putne saobraćajnice, ali se putnik ne zadržava niti može slikati objekte jer to izaziva podozrivost zaštitara.

U zapadnom svijetu neka mjesta na kojima su visoke brane na akumulacijama svojevrsna su atrakcija za posmatrače, naveo je uz podatak da u svijetu ima više od 40.000 visokih brana, a pola od tog broja su u Kini.

Evidentno je da potrebe za energijom rastu i kod nas i u svijetu, da poskupljuju i crpe se fosilna goriva, a alternativni izvori energije neće ni za 50 godina potpuno zamijeniti konvencionalne izvore.

Razvijene zemlje su izgradile gotovo sve raspoložive hidropotencijale, dok u BiH ima još dosta prostora za to.

Kupusović zato preporučuje promociju značaja hidroelektrana, odnosno predstavljanje njihove i koristi i štetnosti.

Preporučuje i revidiranje idejnih rješenja za gradnju takvih objekata na mjestima gdje je već evidentan veliki otpor lokalne zajednice te izradu novih studija s okolišno održivim kriterijima.