Špirićev Audi Q7
0

Kupovina vozila za 219.000 KM opravdana?!

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je večeras u Sarajevu obavio raspravu o Izvještaju posebne istražne komisije o nabavci automobila koje je Generalni sekretarijat Vijeća ministar BiH kupio u periodu od 15.4.2008. do 15.4.2009. godine.

U izvještaju se između ostalog navodi da iz informacija Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH koje je komisija razmatrala proizilazi da je Generalni sekretarijat u periodu od 15.4.2008. do 15.4.2009. godine kupio jedno vozilo marke "Audi“ tip "Q7“ za potrebe Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Navodi se i to da je cijena automobila sa svom dodatnom opremom iznosila 219.900 KM, da je zbog nemogućnosti ugradnje jednog dijela dodatne opreme navedena cijena naknadno smanjena za iznos od 1.934 KM. Navedeni iznos je vraćen Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

Nabavka automobila je, kako se navodi, predviđena Planom kapitalnih izdataka Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH za 2008. godinu i provedena je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, putem otvorenog postupka nabavke.

U izvještaju se navodi da je nakon rasprave Posebna istražna komisija sa četiri glasa "za“, jednim "protiv“ i dva "suzdržana“ utvrdila da je postupak javne nabavke navedenog automobila bio transparentan i da je proveden u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Također, sa tri glasa "za“, dva "protiv“ i dva "suzdržana“ komisija je utvrdila da je kupovina navedenog vozila bila opravdana i u skladu s Planom kapitalnih izdataka Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

Posebna istražna komisija je predložila Predstavničkom domu donošenje novog zaključka kojim bi se proširila nadležnost ove komisije s ciljem da Domu dostavi izvještaj o nabavci automobila za potrebe svih ministarstava u Vijeću ministara BiH u periodu od 1.1.2007. do danas ili da formira novu komisiju.