BiH
0

Kupovina stanova za mlade pod povoljnijim uslovima

FENA
Skupština Kantona Sarajevo donijela je na jučerašnjoj sjednici Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Kantona Sarajevo od 7. maja 2008. o kategorijama lica, uslovima i kriterijima za rješavanje stambenih pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima.

Ova Odluka odnosi se na mlade odnosno osobe do 35 godina starosti koje će moći kupiti stan pod povoljnijim uslovima.

Pored općih uslova koje ove osobe treba da ispunjavaju definisani su kriteriji za utvrđivanje rang liste po kojoj će moći potencijalni kandidati da ostvare ovo pravo. Kriteriji su poredani po značaju i broju bodova koji se mogu ostvariti. Najveći značaj dat je stručnoj spremi aplikanata, zatim broju članova domaćinstva, boravku u KS i oružanim snagama Republike BiH, najvišim ratnim priznanjima, stepenu invalidnosti i uspjesima u naučnom, kulturnom, sportskom i profesionalnom radu, kazao je ministar stambenih poslova KS Čedomir Lukić.

Definisan je kriteriji kojim je prihvaćeno i određeno apliciranje bračnih i vanbračnih partnera u skladu sa porodičnim zakonom FBiH.

U uslovima i kriterijima se nastojalo obezbjediti pravo učešća što većem broju mladih, odnosno svima koji imaju potrebnu starosnu dob bez obzira na nivo obrazovanja, kao i porodično stanje, kazao je ministar Lukić dodavši kako aplicirati mogu i oni koji nemaju visoku stručnu spremu kao i mladi pojedinci i partneri.

Poslanici su tražili da se Odluka proširi u smislu uključivanja deficitarnih kadrova u okviru kategorije mladih do 35 godina, što je i učinjeno.

Izgradnja 100 do 120 stanova za ovu kategoriju otpočet će u narednim mjesecima na lokalitetima u Dobrinji 5 (Općina Novi Grad) i Naselju Rosulje II (Općina Vogošća).

Odlukom je predviđeno da potencijalni kandidati u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima sa investitorom određuju veličinu stana koju kupuju, ali je uspostavljeno ograničenje prava kupovine pod ovim uslovima u pogledu maksimalne veličine stana, a ona ne može biti veća od 80 m2 ili trosobnog stana, kazao je ministar Lukić naglasivši kako je ovaj uslov uspostavljen s namjerom da što veći broj korisnika ostvari ovo pravo.

Ministarstvo će uskoro pristupiti formiranju komisije te raspisivanju javnog poziva putem kojeg će se utvrditi rang lista po kojoj će potencijalni kandidati moći sklapati aranžmane sa investitorima.

Vlada će svake godine u aprilu izvršiti analizu i na osnovu pokazatelja donositi odluku o izboru prioritetne kategorije osoba koje će na ovim principima rješavati stameno pitanje.

Skupština KS prihvatila je i izvještaje o radu i finansijskom poslovanju javnih ustanova iz oblasti zdravstva za 2007. godinu, te programe rada tih ustanova za 2008. godinu.

Usvojeni su izvještaji i programi rada Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Dom zdravlja KS, Zavoda za medicinu rada KS, Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš“, Zavoda za javno zdravstvo KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Psihijatrijska bolnica KS, Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS, JU Kantona Sarajevo Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, "Apoteke Sarajevo“, Zavoda za sportsku medicinu KS te Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2007. godinu.

Skupština KS je prihvatila i izvještaje o radu i finansijskom poslovanju javnih ustanova iz oblasti kulture za 2007. godinu, te programe rada tih ustanova za 2008. godinu.

Usvojeni su izvještaji i programi rada javnih ustanova: "Narodno pozorište" Sarajevo, "Biblioteka Sarajeva", "Bosanski kulturni centar Sarajevo", "Collegium artisticum Sarajevo", "Historijski arhiv Sarajevo", "Kamerni teatar ‘55 Sarajevo", "MESS - Međunarodni teatarski i filmski festival Sarajevo", "Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo", "Muzej Sarajeva", "Pozorište mladih Sarajevo", "Sarajevo art Sarajevo", "Sarajevska filharmonija" i "Sarajevski ratni teatar SARTR".