Vrankić potpisao ugovor
0

Kupljena zgrada Ambasade BiH u Berlinu za 572.000 eura

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić potpisao je kupoprodajni ugovor o kupovini objekta za Diplomatsko - konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u Berlinu po cijeni od 572.000 eura.

Predmet kupovine je objekt korisne površine cca. 517 metara kvadratnih namjenski građen za ovu svrhu i nalazi se u bivšem diplomatskom kvartu Istočnog Berlina (u ulici Ibsenstrasse 14.), koji Ambasada BiH koristi po osnovu ugovora o zakupu zaključenog 2000, a vlasništvo je Savezne Republike Njemačke.

Savezni ured za nekretnine, samostalna pravna ustanova na koju je zakonski preneseno vlasništvo na objektima SRNJ, obratio se 1. januara 2009. Ministarstvu vanjskih poslova BiH s ponudom za prodaju.

Stručni odjel Saveznog ureda za nekretnine je vještačenjem procijenio vrijednost predmetne nekretnine na 572.000 eura, tako da nije formirana prava tržišna vrijednost objekta.

Cijena je fiksna i važi samo za BiH.

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 14. juna 2011. donijelo Odluku o kupovini objekta za potrebe Ambasade BiH u Berlinu po ponuđenoj cijeni.

Za realiziranje kupovine osigurana su sredstva u proračunu institucija BiH za 2010. godinu, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.