BiH
44

Kupite unikatne predmete i pomozite oboljelim, ali vrijednim ženama

Piše: N. J.
(Foto: Facebook)
Prodaja unikatnih predmeta koje prave vrijedne članice Udruženja oboljelih od cerebralne dječije paralize Kantona Sarajevo i ne ide baš najbolje, te je upitna održivost ovog plemenitog projekta.

ART radionicu CDP je Udruženje pokrenulo 2007. godine kao neprofitni projekt okupacione terapije za osobe sa različitim vrstama fizičkih onesposobljenja, sa ciljem da postane samoodrživ na bazi prodaje vlastitih rukotvorina. Međutim, u posljednje vrijeme je ta samoodrživost došla u pitanje zbog slabije prodaje ovih proizvoda.

U radionici trenutno radi deset žena koje su članice Udruženja i to je za njih velika stvar, jer su time u mogućnosti nešto zaraditi, ali i biti korisne u društvu.

"Poznato je da naši članovi teško dobijaju posao, tako da je radionica za ove žene pun pogodak. Dosad smo izlagali u tržnim centrima i na GuGu bazarima, ali prodaja ide sve lošije, a nama je novac potreban kako bismo platili kiriju, režije, repromaterijal", kazala je za Klix.ba voditeljica radionice Žaklina Džidić.

Cijene unikatnih proizvoda koje prave ove žene su pristupačne i kreću se od dvije do 25 KM, a proizvodi su u prodaji u prostorijama radionice na Mojmilu, u ulici Olimpijska 30, blizu SOS sela. U fotogaleriji možete vidjeti neke od njihovih proizvoda te eventualnom kupovinom pomoći rad ove radionice u kojoj se izrađuje bižuterijski nakit, slika na svili, staklu, izrađuje mašinski i ručni vez...