BiH
0

Kulturno-zabavni program povodom Dana Općine Centar Sarajevo

FENA
Organizacioni odbor, kojim predsjedava Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar sutra će za građane Sarajeva upriličiti svečani i kulturno-zabavni program povodom obilježavanja Dana sarajevske Općine Centar.

Delegacije Općine Centar i boračkih udruženja će obići i položiti cvijeće na šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika i vrhovnog komandanta Armije R BiH Alije Izetbegovića, te kod spomen-obilježja „Vječna vatra“ i „Mala kula“ na Grdonju i pored Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Također, sutra će u Općini Centar za 30 boračkih porodica, koje su u stanju socijalne potrebe biti uručena simbolična novčana pomoć, a planirano da se u Ulici Maršala Tita 54 održi susret učesnika dešavanja 2. maja ratne 1992. godine.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar bit će održana 6. maja 2014, dok će u večernjim satima u Domu mladih na Skenderiji biti premijera dokumentarnog filma „Bosanke, snaga na koju se nije računalo“.

U srijedu, 7. maja, će kod spomen-obilježja „Debelo brdo „ na Soukbunaru u Trebevićkoj ulici biti obilježena godišnjica od osnivanja Odreda Soukbunar.

Protokolom je također predviđeno da 699 osnovaca iz 11 osnovnih škola sa Centra posjeti ratni tunel spasa „D-B“ koji je tokom posljednje opsade Sarajeva imao vrlo veliku ulogu u preživljavanju stanovništva.

Pored toga, Organizacioni odbor za obilježavanje ovog najznačajnijeg datuma Općine Centar pripremio je za građane kulturno-zabavni i sportski program koji će biti održan u prostorijama Centra za kulturu „Sarajevo“, u Turskom kulturnom centru, te na vanjskom terenu FIS-a i stadionu ''Asim Ferhatović Hase'', saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Program obilježavanja će trajati do 9. maja.