Nastava u RS-u
0

Kultura religije neće biti zaseban predmet

FENA
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) odlučilo je da kultura religije neće biti uvedena u srednje škole kao poseban predmet, već će se izučavati kao dodatni modul u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava, saopćeno je danas iz ovog ministarstva.

U saopćenju se navodi da je ovakva odluka donesena u skladu s rezultatima ankete koju je Republički pedagoški zavod proveo s učenicima, roditeljima i nastavnicima, te da su stručne analize ankete pokazale da se nisu stekli uvjeti za uvođenje kulture religije kao zasebnog predmeta.

Još se navodi da je kultura religije uvedena u prošloj školskoj godini kao eksperimentalni predmet s namjerom da učenici izučavaju osnovne religijske vrijednosti i pojmove s aspekta četiriju tradiocionalnih religija u BiH.

Srpska pravoslavna crkva ranije se usprotivila uvođenju kulture religije u školski program srednjih škola u RS-u.

Ministarstvo prosvjete i kulture pozvalo je predstavnike četiriju tradicionalnih religija u BiH da predlože po jednog eksperta koji bi s predstavnicima resornog ministarstva radili na poboljšanju udžbenika o kulturi religije i na edukaciji nastavnika koji će predavati taj predmet.