BiH
0

Kult: Javni novac pod lupom javnosti

Klix.ba
Loše finansijsko poslovanje institucija BiH ima dalekosežne posljedice, ne samo direktnim gubitkom sredstava koje su im na raspolaganju već i narušavanjem njihove međunarodne reputacije i rejtinga, smatra Institut za razvoj mladih "Kult".

Predstavnici Instituta jučer su, naime, pratili sjednicu Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH te su raspravu članova Komisije okarakterizirali kao "dugu i iscrpljujuću".

Teška pitanja i mukotrpni odgovori budžetskih institucija, obećanja da se rasipništvo novcem poreznih obveznika više neće ponavljati i pitanje odgovornosti koje je ostalo "visjeti u zraku" najbolji je opis, smatraju u "Kultu", jučerašnje rasprave.

Ovu činjenicu, pojasnili su, najbolje ilustrira izjava predstavnika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da je BiH, između ostalog i zbog nesavjesnog finansijskog poslovanja ove institucije, ostala bez gotovo 100 miliona KM donatorskih sredstava namijenjenih za zbrinjavanje izbjeglica.

Teme sjednice su bile izmjene zakona o finansiranju institucija zbog problema u otplati vanjskog duga, informacija o stanju javne zaduženosti te saslušanje predstavnika četiriju institucija čije je finansijsko poslovanje u 2011. nezavisna državna revizija ocijenila negativnim: Ministarstva vanjskih poslova, Ministarsva odbrane, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice te Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje je dobilo revizorsko mišljenje s rezervom.

  • Iako je riječ o samo četiri institucije značaj njihovog finansijskog poslovanja je u tome što ukupno raspolažu s više od polovine državnog budžeta. Odmah na početku razmatranja revizorskih izvještaja navedenih institucija predsjedavajući Komisije Emir Kabil konstatirao je da su revizorske preporuke za poboljšanje finansijske discipline gotovo uvijek iste, da se iz godine u godinu ponavljaju, a da budžetske institucije ne postupaju prema njima - kazao je član "Kulta" Rusmir Pobrić.

Pojašnjava da je u ovim slučajevima riječ o nepoštivanju procedura javnih nabavki, neopravdanim troškovima reprezentacije, (zlo)upotrebi službenih automobila i telefona, zapošljavanju po ugovorima o djelu da bi se izbjegla trensparentna procedura zapošljavanja u državnu službu putem objavljivanja konkursa, nepostojanje sistema internih kontrola, nedonošenje neophodnih zakona i internih pravilnika kojima bi se službeno ograničilo rasipništvo, preskupi najmovi prostora i dr.

  • Centralno pitanje bilo je zašto se isti nalazi konstantno ponavljaju, a revizorske preporuke već više godina ignoriraju. Citirana je evidencija Komisije da su se isti revizorski nalazi kod određenog broja institucija ponavljali i po osam godina zaredom. Predstavnici revidiranih institucija davali su različita objašnjenja, za određene propuste krivili su "sistem", za neke da su "u toku ispravke", a za brojne su otvoreno priznali svoju krivicu, ističući "neopravdanu neodgovornost, prenio je Pobrić.

Za razliku od prošlih godina, dodaje, odgovori revidiranih institucija koje su u pisanoj formi dostavile Komisiji ozbiljno su pripremljeni i sadrže konkretne i precizne planove za otklanjanje nedostataka u finansijskom poslovanju.

  • Rasprave su bile podrobne i sadržajne, a priznanja krivice i uvjeravanja budžetskih institucija da će već dogodine poslovati puno bolje ulijevaju blagi optimizam, iako, s obzirom na dosadašnju praksu, dijelimo jučer izrečenu revizorsku zadršku i oprez: "vaši planovi su dobri, ali sačekat ćemo rezultate revizije koja slijedi" - stav je "Kulta".

Ovaj institut smatra da korak naprijed predstavlja činjenica da se jučer na sjednici pojavio i jedan ministar (ministar odbrane), jer je dosadašnja praksa uglavnom bila da čelni ljudi institucija na ovakva "saslušanja" šalju svoje zamjenike i pomoćnike, a najčešće nižerangirane službenike.

  • Nadamo se da će, konačno, biti uspostavljen zakonski model utvrđivanja odgovornosti za budžetske rasipnike -ponavljače, ma ko to bio - saopćeno je iz "Kulta".