Održan okrugli stol
0

Kulaglić: U Srebrenici živimo s posljedicama genocida

FENA
Amir Kulagić
Amir Kulagić
Institut za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti organizovao je danas u Srebrenici okrugli stol na kojem su predstavljeni rezultati empirijskih istraživanja na temu genocida i zločina.

"Dokazano je da je genocid u Srebrenici izvršen organizovanom zajedničkom akcijom Savezne Republike Srbije i Republike Srpske", naglasio je Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, koji je bio jedan od deset predavača na okruglom stolu u Srebrenici, kojem su prisustvovali Srebreničani – žrtve genocida.

On je kazao da je pouzdano utvrđeno da je genocid naređen da je izvršen planski i sistematski organizirano i poznate su razmjere tog zločina koji je izvršen nad Bošnjacima u Srebrenici sigurnoj zoni UN-a , odnosno na području srednjeg Podrinja, prije svega zbog nacionalne i etničke i vjerske pripadnosti, žrtava, kao i zbog otimanja njihovog životnog prostora na kojima su stoljećima živjeli.

Ljudi koji žive u Srebrenici, svakodnevno su suočeni s ovom činjenicom, što im ponekad stvara dodatne probleme.

"Genocid u Srebrenici je dugo vremena pravna činjenica, nakon presude Međunarodnog suda pravde, nakon pojedinačnih presuda od Krstića i drugih. Za nas koji živimo u Srebrenici genocid je životna činjenica, s posljedicama genocida živimo svakodnevno. Problem je što se genocid uglavnom negira, i time se nanose nove povrede i uvrede žrtava", kaže Amir Kulaglić, potpredsjednik Skupština opštine Srebrenica.

Srebreničanin Adib Đozić, autor je enciklopedije koja govori o Srebrenici kroz vjekove i čija promocija je priređena sinoć u Srebrenici. U jednom dijelu, obrađena je tema genocida.

"U ovoj knjizi, kao uvodnik u jednom tekstu se govori da je genocid u Srebrenici paradigma bosnacida - ubijanja bosanskohercegovačkog društva kao multietničkog društva", rekao je prof. dr. Adib Đozić.

Današnji okrugli stol u Srebrenici organizovan je u sklopu obilježavanja 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.