Reakcije nakon izbora u Hrvatskoj
0

Kukuriku će bh. Hrvatima pomoći u vezivanju identiteta za BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Pobjedom Kukuriku koalicije na općim izborima u Hrvatskoj, politika i odnos prema BiH i bh. Hrvatima se neće promijeniti. Bar tako očekuju HDZ BiH i HDZ 1990.

U HDZ 1990 kažu kako je pobjeda Kukuriku koalicije sa Zoranom Milanovićem na čelu očekivana. Poraz hrvatskog HDZ-a i Jadranke Kosor pravdaju općom krizom, ali i greškama koje su činili u svojoj dosadašnjoj vladavini Hrvatskom.

"U jednom trenutku se otvorena borba protiv korupcije pretvorila u borbu protiv HDZ-a. Politički suparnici i mediji su sve učinili da se ta borba usmjeri na HDZ-ov kadar", kaže Veso Vegar, portparol HDZ 1990 te dodaje da očekuje normalnu saradnju sa Zagrebom i političkim predstavnicima Hrvatske.

"Imali smo korektnu saradnju sa predsjednikom Ivom Josipovićem. Očekujem od nove vlade korektan odnos prema državi BiH", dodaje Vegar.

Zadovoljstvo rezultatima

Slično misli i njegov kolega iz HDZ-a BiH Mišo Relota koji je čestitao Kukuriku koaliciji na pobjedi.

"HDZ i HDZ 1990 će imati svoja tri predstavnika u Saboru Republike Hrvatske. Pred pobjednicima je jedan odgovoran posao, Hrvatska ulazi u Evropsku uniju i to je veliki izazov", kaže Relota.

"Mi moramo biti zadovoljni rezultatom. Što se tiče odziva birača, mi ćemo praviti analizu. Ima tu svega. Izlaznost je najmanja do sada. Hrvati u BiH su frustrirani svojim ustavnopravnim položajem u BiH. Uglavnom su frustrirani formiranjem vlasti u FBiH i BiH", pojašnjava Relota

"Mi ćemo kroz naša tri saborska zastupnika imati svoj glas u Hrvatskoj. Očekujemo da će jasno artikulirati interese hrvatskog naroda u BiH", dodao je Relota.

Lančana reakcija Profesor na Univerzitetu u Mostaru Slavo Kukić kaže da su rezultati izbora u Hrvatskoj pokazatelj da se hrvatsko društvo u politčkom smislu približava zajednici evropskih društava.

"Ja mislim da se hrvatsko iskustvo može po principu lančane reakcije prenijeti i na BiH bez obzira na opterećenja koja su ovdje puno više izražena nego u Hrvatskoj", kaže Slavo Kukić za naš portal.

Kukić vjeruje kako se ista stvar koja se desila hrvatskom SPD-u može desiti i SDP-u u BiH ukoliko nastavi istu političku filozofiju, a to znači pomjeranje prema političkom centru.

"Hrvati su sinoć osvojili više od 50 posto lijevih birača. Faktički se pokazalo da je biračko tijelo ustvari lijevo. Ja očekujem da će u Zagrebu definitivno biti dominantna državna politika koja će Hrvatima u BiH bez ikakvog ostatka poslati poruku da je Sarajevo, a ne Zagreb, njihov glavni grad, da je BiH njihova domovina i da svoju budućnost trebaju graditi u tom gradu te se okrenuti prema Sarajevu, a ne Zagrebu. Svaka druga praksa bila bi nastavak politike iz prethodnih 20 godina i protiv interesa i dobrosusjedskih odnosa BiH i Hrvatske", kazao je Kukić.

Tuđmanove sjene

Politička analitičarka Tanja Topić ne očekuje veliki zaokret i radikalnije promjene u politici Hrvatske prema Bosni Hercegovini nakon pobjede Kukuriku koalicije.

"Mi smo vidjeli promjenu političkog kursa koji se desio pod palicom HDZ-a. Hrvatska ide sopstvenim putem i u potpunosti su koncentrisani prema Evropskoj uniji. Zbog toga neće napraviti nijednu vrstu zaokreta koji bi mogao ugroziti evropski put Hrvatske. U tom smislu neće podržati neke secesionističke projekte", kaže Tanja Topić.

Dubravko Lovrenović, profesor sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu nije mogao sa sigurnošću reći da li će doći do promjene hrvatske politike prema BiH nakon pobjede Zorana Milanovića.

"Pobjeda SDP-a i koalicije dolazi u pravi čas. Pobjeda je sklonila jednu rigidnu stranku koja se do danas nije uspjela osloboditi sjenki zaostavštine Franje Tuđmana", kaže Lovrenović.

Vjeruje kako je još uvijek rano opisati budući odnos Zagreba i Sarajeva te odnos nove hrvatske vlade prema bh. Hrvatima.

"Bez obzira na to ostaje jedna kapitalna činjenica, a to je da bh. Hrvatima mogu pomoći u političkom odrastanju i vezanju identiteta za Bosnu i Hercegovinu", tvrdi Lovrenović.