BiH
105

Kukić o Deklaraciji HNS: Decentralizacija koju predlažu HDZ i Čović ima etnički predznak

Piše: M. N.
Slavo Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slavo Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hrvatski narodni sabor BiH na današnjem VI zasjedanju u Mostaru usvojio je deklaraciju kojom se traži federalni preustroj BiH, odnosno promjenu Ustava koji će, kako se navodi, kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda. Između ostalog, predlaže se da se konstituiraju četiri federalne jedinice od kojih bi jedna bila s većinski hrvatskim narodom. Prof. dr. Slavo Kukić kazao je za Klix.ba kako ove odluke HNS-a nisu neočekivane niti iznenađujuće, ali da bi takvo preuređenje dovelo do razgrađenosti države BiH.

"Ja sam pobornik decentralizacije BiH jer nije dobro kada je sva moć koncetrirana na jednom mjestu. Radi se o tome da decentralizacija koju predlaže HDZ i Čović lično ima etnički predznak. Ona sobom ne podrazumijeva veći stepen demokratičnosti nego veći stepen razgrađenosti BiH kao države i društva. Nije u pitanju zahtjev za decentralizacijom već zahtjev za uređenjem kojim bi se završilo etničko pregrupisanje stanovništva i kojim bi BiH bila još manje društvo u odnosnu na nivo koji ima danas", rekao je Kukić za naš portal.

Istakao je kako je od današnje usvojene deklaracije važniji detalj da je "Dragan Čović izabran jednoglasno za predsjednik HNS-a bez ijednog glasa protiv ili suzdržanog glasa".

"Gotovo kao Milošević na vrhuncu svoje moći i tome dakako svi koji su mogli biti protiv na čelu s ljudima iz HDZ 1990, Martinom Ragužem i ostalima, morali su napustiti Sabor kako ne bi stvarali dojam podijeljenosti tog skupa. Naravno po sebi Deklaracija o hrvatskom nacionalnom kanalu i jedinici nije nešto što iznenađuje. To je priča na kojoj će HDZ čitav sljedeći mandat, što bi narod rekao, 'jahati' jer će u njoj tražiti opravdanje za druge promašaje u svojoj vladavini. U njoj će tražiti opravdanje zašto Hrvati nisu jednakopravni i zašto oni nisu mogli ispuniti ciljeve", kazao je Kukić.

Podsjetimo, HNS u deklaraciji navodi kako država Bosna i Hercegovina kako je ustrojena u Daytonu, posebno zbog nametnutih revizija ustava, nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda koji je dao glas za njeno osamostaljenje. U deklaraciji se, između ostalog navodi, kako je daytonski ustroj BiH ozakonio nepravdu, nanesenu kroz ratna osvajanja i progon stanovništva, što je najveće posljedice ostavilo po položaj Hrvata kao jednog od njena tri konstitutivna naroda kao i da se zbog neracionalne teritorijalne organizacije, i nekoherentnoga državnog ustroja BiH pokazala kao neracionalna, nefunkcionalna i neupravljiva.